TELEGRAF ISTRAŽUJE: Da li je povećan uvoz mleka u prahu i ko su najveći srpski uvoznici?!

Poznavaoci prilika na tržištu mleka tvrde da su u tesnoj vezi sa aferom "Mleko" i informacije da je u Srbiju pre petnaestak dana ušla veća količina mleka u prahu

  • 0

Pre izbijanja skandala o zatrovanom mleku aflatoksinom, u dobro obaveštenim krugovima moglo se čuti da je u Srbiju, još početkom februara, ušao veći kontigent mleka u prahu! Ova informacija, po izbijanju afere "Mleko", otvorila je opravdane sumnje da su određeni krugovi na ovaj način vešto planirali da se obogate, a pored mleka u prahu, sumnja se i na uvoznike stočne hrane, koji bi, zahvaljujući ovoj aferi sada mogli dobrano da se obogate.

I dok jedni državni organi trenutno istražuju, drugi državni organi tvrde da uvezene količine mleka u prahu ne odskaču mnogo od proseka.

Od Uprave carina Telegraf.rs zatražio je podatke o količini mleka u prahu koja je ušla u zemlju, kao i firmama koje su ga najviše uvozile.

- Uvoz mleka u prahu se u poslednjih petnaestak do mesec dana odvija istim tempom u relativno uobičajenim količinama. Najčešće se uvozi mleko u prahu preko 2,5 kilograma ambalaže, masnoće do 1,5 odsto i bez šećera, a koje se koristi u prehrambenoj industriji. U periodu od 5. februara do 20. februara ovu robu  najviše su uvezle kompanije: "Svislajon" - 5,4 tone, "Soko Štark" - 2,2 tone, "Dr. Oetker" - 2,2 tone i "Frikom" - 2,15 tona - naveli su u Upravi carina.

Prema njihovoj statistici, najveće količine mleka u prahu u februaru uvezene su iz Poljske i Češke.

Vlada Srbije saopštila je da sumnja da iza čitave priče stoji uvoznički lobi, koji bi želeo da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište, ali i dalje niko ne izlazi sa zvaničnim podacima o tome ko pripada navodno spornom "uvozničkom lobiju".

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA