STRUJA: Što se više troši, biće sve skuplja!

Predviđeno je da domaćinstva u najskuplju crvenu zonu ulaze sa potrošenih 1.200 umesto 1.600 kilovat-sati mesečno, dok bi noćna tarifa u crvenoj zonio bila tri umesto četiri puta jeftinija od dnevne

  • 4

Najavljene promene u tarifnom sistemu EPS najviše bi pogodile potrošače koji se greju na struju i troše energiju daleko više od prosečnog domaćinstva, jer će lakše ulaziti u zonu najskuplje potrošnje i više plaćati kilovat-sate tokom noći.

Predlog novog tarifnog sistema trebalo je juče da bude stavljen na javnu konsultaciju, ali je njegovo objavljivanje u poslednjem trenutku odloženo. Kako je saopšteno iz Agencije za energetiku, uredbom o energetski zaštićenom kupcu, koja je uslov za zaštitu socijalno ugroženih potrošača, sistemom socijalnih karata nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.

Vlada je ovu uredbu usvojila juče i biće potrebno usklađivanje ovih propisa da bi se našlo rešenje za ovu kategoriju potrošača.

Prema nezvaničnim saznanjima, predlogom koji je pripremila Agencija predviđeno je da domaćinstva u najskuplju, crvenu zonu, ulaze sa potrošenih 1.200 umesto 1.600 kilovat-sati mesečno, dok bi noćna tarifa u crvenoj zonio bila tri umesto četiri puta jeftinija od dnevne. To bi povećalo račune onima koji troše 1.800 kilovat-sati mesečno za oko 2.000 dinara, na račun koji je inače iznosio oko 10.000 dinara.

Prema aktuelnom cenovniku EPS, potrošeni kilovat-sat danju u crvenoj zoni sada košta 15 dinara bez PDV-a, dva puta skuplje nego ista količina energije u plavoj zoni. Potrošnja do 350 kilovat-sati treba da ostane u okvirima zelene zone, ali će i ona biti skuplja, kada se realizuje poskupljenje koje će iznositi između 10 i 12 procenata.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bullet

    23. februar 2013 | 11:19

    Klasican lopovluk i nista vise ,nego ako neka nas je.. kad smo mi glupi pa cutimo.Kao u Bugarskoj ovo samo ulica resava da najurimo te bele medvede jednom za svagda.

  • adi

    23. februar 2013 | 11:52

    Eto to su Naprednjaci i njihove vizije rasturice nas gore nego ds, kaze nama lepa ministarka za energetiku to je zato sto se gradjani greju samo na struju ovako ce se opredeliti na druge izvore energije, teeko da Srbijo pocni na vodu da se grejes kada trpis ovakve uvrede. uzas , pa kako li se ona greje

  • adi

    23. februar 2013 | 11:39

    Ma treba da stawe crvenu zonu odmah sa 100kw ako Srbijo kada trpis neka te j.... mesto da izadjemo na ulice i sjebemo swe , onda trpi i placaj ko te sisa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA