MADRID: Sukob naroda i policije, 45 povređeno (FOTO)

Pod vedrim i hladnim zimskim nebom, demonstranti iz različitih krajeva prestonice slili su se u subotu uveče na Trg Neptun, koji se nalazi između čuvanog i zabarikadiranog parlamenta, hotela "Ric" i berze

  • 1

U neredima koji su izbili posle sinoćnjih protesta protiv mera ekonomske politike vlade Marijana Rahoja u Madridu, povređeno je 45 osoba od čega 12 policajaca a privedeno je 40 radikalnih demonstranata.

Neredi su počeli kada je većina demonstranata počela da se razilazi. Radikalno nastrojeni demonstranti su tada počeli da pale automobilske gume i kante za smeće, lomeći stolice i stolove u kafeima, zbog čega je policija upotrebila pendreke.

Više desetina hiljada demonstranata izašlo je na ulice španskih gradova u znak protesta zbog ekonomske politike, političke korupcije, strogih mera štednje i privatizacije javnih službi.

Studenti, lekari, sindikalci, porodice, penzioneri, svi zajedno su učestvovali na ovim nenasilnim demonstracijama.

Pod vedrim i hladnim zimskim nebom, demonstranti iz različitih krajeva prestonice slili su se u subotu uveče na Trg Neptun, koji se nalazi između čuvanog i zabarikadiranog parlamenta, hotela "Ric" i berze.

Oni su nosili parole na kojima se osuđuje i "kresanje" doprinosa za zdravstvo. Demonstranti su uzvikivali parole i zviždali, a policija je mirno stajala sa strane.

Demonstracije u Španiji postale su redovna pojava od kada je konzervativna Vlada usvojila mere radi smanjenja budžetskog deficita, podseća agencija Rojters. Često se dešavalo i da pođu putem nasilja, što nas je podsetilo na devedesete godine prošlog veka u Srbiji.

Španski premijer Marijano Rahoj uveo je najveća kresanja budžeta pokušavajući da ubedi investitore da Španija može da se izvuče iz krize bez međunarodne pomoći.

Međutim, sa više od polovine mladih koji su nezaposleni i sve većom stopom nezaposlenosti u zemlji, usvojene mere su samo zagrebale površinu problema budžetskog deficita, za koji se očekuje da će biti udvostručen 2014. godine, prenosi britanska agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    24. februar 2013 | 11:02

    Samo srbi cute,trpe,placaju... E srbijo.. Umesto da se ponovi 5.oktobar vi kao misevi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA