ITALIJA: Počeli izbori, bira se 630 poslanika i 315 senatora

U izbornoj trci u Italiji učestvuju komičar, voditelj i glumac Bepe Grilo, politički vaskrsli Silvio Berluskoni, levičarski apartčik Pjer Luiđi Berzani i konzervativni profesor ekonomije, dosadašnji premijer Mario Monti

  • 0

U Italiji su jutros počeli parlamentarni izbori, na kojima će 50 miliona Italijana danas i sutra birati 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta, prenose agencije.

Birališta će biti zatvorena večeras u 21 sat, a biće otvorena ponovo sutra u šest sati ujutro. Izbori će biti završeni sutra u 14 časova. U izbornoj trci učestvuju stranke i koalicije četiri kandidata, od kojih su svi stariji od 60 godina.

To su komičar Bepe Grilo, milijarder sa prvostepenom presudom za utaju poreza Silvio Berluskoni, levičarski politički apartčik koji se ne razume u ekonomiju Pjer Luiđi Berzani i konzervativni profesor ekonomije koji se ne razume u politiku i dosadašnji premijer Mario Monti.

Prema najnovijim anketama, u vođstvu je Berzanijeva koalicija sa oko 35 odsto, zatim sledi Berluskonijeva koalicija desnog centra sa 28 procenata, Grilov Pokret pet zvezdica sa 18 i Montijeva grupacija sa oko 15 odsto podrške.

Prema italijanskom zakonu, ona stranka koja pobedi, dobija kao izborni dar u poslaničkom domu dodatne mandate tako da može da ima većinu od 54 odsto svih glasova, što znači da bi Berzani mogao da osvoji veliku većinu u donjem domu.

U Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, međutim, ova većina će mu verovatno ostati uskraćena. Možda bi zajedno sa Mariom Montijem, sadašnjim premijerom i šefom koalicije centra mogao da ima većinu, ali to sigurno ne bi bila stabilna većina.

Lider partije Naroda slobode Silvio Berluskoni je pre izborne kampanje bio otpisan političar ali je u međuvremenu, zahvaljujući uspešnim medijskim nastupima, politički vaskrsao.

Bepe Grilo, komičar, voditelj, glumac, a sada i političar sa svojim populističkim Pokretom pet zvezdica pomrsio je konce etabliranim italijanskim strankama. Tokom kampanje nije se pojavljivao na televiziji, ali je koristio blogove, Tviter i Fejsbuk i tako dopro do mladih ljudi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA