"Agrokor" najozbiljniji kandidat za kupovinu "Merkatora"

Koncern "Agrokor", vlasnika Ivice Todorića, otkloniće sve optužbe o prezaduženosti, a pre konačnog pokretanja transakcije bi se dokapitalizovao i zatim podelio na dve zasebne celine - trgovinu i prehranu

  • 1

U novom pokušaju da preuzme slovenački trgovinski lanac "Merkator", hrvatski "Agrokor" je opet najozbiljniji kandidat za kupovinu, piše "Jutarnji list".

Koncern "Agrokor", vlasnika Ivice Todorića, otkloniće sve optužbe o prezaduženosti, a pre konačnog pokretanja transakcije bi se dokapitalizovao i zatim podelio na dve zasebne celine - trgovinu i prehranu.

Kompanija "Adria Retail", u kojoj bi bili objedinjeni "Agrokor" i "Merkator", bila bi uključena na berzu.

Iz krugova bliskih "Agrokoru", list saznaje da se Koncern, ako mu uspe transakcija, ovog puta priprema za preuzimanje stopostotnog vlasništva "Merkatora".

U prvoj etapi kupio bi 53 odsto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon dokapitalizacije i konsolidacije, išlo bi se u drugu transakciju.

Kompanija "Adria Retail", u kojoj bi bili objedinjeni "Agrokor" i "Merkator", nakon nekoliko godina (najmanje tri, najviše pet, kažu sagovornici lista) bila bi uključena na listing na berzi, čime bi se ulio dodatni kapital, ali i disperzovalo vlasništvo nove firme, u kojoj porodica Todorić namerava da zadrži natpolovični udeo.

U petak, do zaključenja ponude za "Merkator", stigle su "četiri solidne ponude", među kojima je, kako nezvanično saznaje "Jutarnji list", "Agrokorova" i ovog puta bila najpovoljnija.

Slovenački mediji u očekivanju rešenja za "Merkator" opet su podgrejali priču o "Agrokorovoj" visokoj zaduženosti, koja je prošle godine bila jedan od razloga odustajanja od prodaje "Agrokoru", prenosi taj list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    24. februar 2013 | 20:28

    Neznam zasto kasarne i aerodrome neprodate hrvatima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA