Traga se za osobama koje su otrovale ptice u okolini Čačka

Nadležni organi obavešteni su o namernom trovanju zaštićenih vrsta ptica u okolini Čačka. Istraga je u toku

  • 2

Saradnik za virusologiju Veterinarskog instituta u Kraljevu doktor Milanko Šekler rekao je da su nadležni organi obavešteni o namernom trovanju zaštićenih vrsta ptica u okolini Čačka i da se bave istragom kako bi pronašli počinioca.

Prema njegovim rečima, u laboratoriju Instituta doneti su uzorci uginulih mišara i gavranova, ali je skoro dve trećine bilo neupotrebljivo za analizu, jer je prošlo dosta vremena od uginuća.

- Sama činjenica da su uginule ptice pronađene na jednoj lokaciji govori da je u pitanju trovanje, a ne bolest - naveo je on, i dodao da je na terenu pronađen otpad animalnog porekla posut otrovom.

Neko je očigledno, objasnio je Šekler, namerno prosuo neki herbicid ili pesticid, a sam položaj tela pregledanih leševa (na primer, zgrčeni prsti) govori o prirodi toksina.

On navodi da je ustanovljeno prisustvo otrova u ustima, predželucu i bubcima analiziranih uzoraka. Međutim, kako je istakao, o kojoj supstanci je reč ne može se tačno reći, jer je prošlo dosta vremena od uginuća.

- U našoj laboratoriji to nije bilo izvodljivo, kontaktirali smo neke druge, ali su analize veoma skupe - rekao je Šekler.

Zato je postignut dogovor sa inspekcijom, koja je naknadno obaveštena, da se prati situacija na terenu i ako se slučaj trovanja ponovi, da se reaguje mnogo brže.

- U tom slučaju bismo mogli da uradimo preglede i tačno potvrdimo koji otrov je u pitanju - istakao je on, i dodao da se vodi istraga ko je počinio ovo delo, odnosno posuo pesticide i herbicide po otpadu.

Meštani čačanskog sela Donja Gorevnica prijavili su Društvu za zaštitu ptica Srbije slučaj trovanja zaštićenih ptica, u čijem su ataru pronađeni leševi 23 mišara i 15 gavranova.

(M. B. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja to tako

    25. februar 2013 | 11:19

    Stoka glupa, pa nisu ni svesni sta znace ptice za ovozemaljsku kuglu. Kod nas se nikada nije cenilo ono sto nam je bog dao. Covek unistava sve polako ali sigurno. Jos malo pa ce se ratovi voditi za pitku vodu i to covek zagadjuje a pije je. Ovde u svajcarsku gledaju Orlove Misare kao Svetinju oni su vrlo vazni za poljoprivredu. Nadjite te idiote i osudite javno, tako rade pravne drzave..

  • NL

    24. februar 2013 | 23:56

    A majko moja, koji su ovi Manijaci, truju ptice, a neznaju da je to nase blago, to treba da se detaljno ispita i da se te osobe bod hitno kazne. Zadnje vreme citam kako se i psi truju, to nije lepo. U svim civilnim zemljama to nije dozvoljeno i jako, jako su velke kazne, cak u Afrizi to vise nije dozvoljeno. U Malti su se ptice ubijale, kao navodno za dobru corbu i to je zabranjeno i velike su kazne, ne samo novcane, nego i zatvorske. Zivotinje su nase blago, to trebaju deca u skolama o tome da uce i da se vaspitavaju, koliko je to sve vazno za zivot i drustvo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA