KUBA: Kraj dinastije Kastro, Raul se povlači za 5 godina!

Kastro je rekao da namerava da uvede ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsedničku, što bi bila velika promena za zemlju kojom je od okončanja revolucije 1959. upravljala samo ova porodica

  • 1

Raul Kastro (81), koji je ponovo izabran za predsednika Kube, najavio je u inauguralnom govoru da će se povući posle isteka mandata 2018. godine i potapšao Migela Dijasa-Kanela, koji je izabran za potpredsednika i viđen da bude Kastrov naslednik.

Kastro je rekao da namerava da uvede ograničenje od najviše dva mandata i starosne granice za političke funkcije, uključujući predsedničku, što bi bila velika promena za zemlju kojom su od okončanja revolucije 1959. upravljali samo Kastro i pre njega njegov stariji brat Fidel (86).

Dijas-Kanel (52) sada se nalazi nadomak predsedničke funkcije i postigao je više nego ijedan drugi kubanski zvaničnik koji nije direktno učestvovao u revoluciji.

- Ovo će biti moj poslednji mandat - rekao je Kastro juče čvrstim glasom, pošto mu je Narodna skupština poverila drugi mandat.

On je u govoru, koji je trajao 35 minuta, najavio i druge izmene ustava, od kojih su neke toliko drastične da će zahtevati ratifikaciju kubanskih građana na referendumu.

Kastro je, međutim, odbacio svaku ideju da bi Kuba u bliskoj budućnosti mogla napustiti socijalizam, rekavši da nije postao predsednik da bi uništio kubanski sistem, prenosi AP.

- Nisam izabran za predsednika da bih ponovo uveo kapitalizam na Kubi. Izabran sam da branim, očuvam i nastavim da usavršavam socijalizam, a ne da ga uništim - dodao je on.

Govoreći o odluci da imenuje Dijasa-Kanela za čoveka broj dva u zemlji, umesto Hosea Ramona Maćada Venture (81), koji se za vreme revolucije borio rame uz rame sa braćom Kastro u Sijera Maestri, predsednik je rekao da se Kuba nalazi u periodu "istorijske transcendencije".

On je pohvalio Maćada Venturu i druge ostarele revolucionare zbog toga što su ponudili ostavke da bi ustupili mesto mlađim liderima.

- Njihova nesebičnost predstavlja konkretan dokaz istinskog revolucionarnog duha. To je srž generacije koja je sprovela ovu revoluciju - istakao je Kastro.

On je objasnio da izbor Dijasa-Kanela "predstavlja konačni korak u konfirugaciji budućeg liderstava nacije kroz postepeni prenos ključnih funkcija na nove generacije".

- Naše najveće zadovoljstvo predstavlja smirenost i poverenje koje osećamo prenoseći odgovornost za dalju izgradnju socijalizma na nove generacije - zaključio je predsednik.

Od kada je preuzeo vlast posle povlačenja brata 2008, Kastro je uveo nekoliko važnih ekonomskih i socijalih reformi kojima je proširio privatnu imovinu, legalizovao tržište nekretina i ublažio omražene restrikcije na putovanja.

Međutim, zemljom i dalje upravlja Komunistička partija i opozicija nije priznata zakonom.

Kastro je i ranije pominjao mogućnost ograničavanaja mandata, ali nikada do sada nije precizirao kada će se povući, a taj koncept tek treba da bude uvršten u kubanski ustav.

(M.R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA