Bugarin: Hitno smanjiti javnu potrošnju

Važno nastaviti realizaciju aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, poručio predsednik Privredne komore Srbije

  • 3

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je u ovom trenutku novog naleta krize izuzetno važno da se nastavi realizacija aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, u vrednosti od 1,1 milijardu evra i dobijanje pozitivne ocene o reviziji.

- To utiče na veću sigurnost investitora, povoljnije uslove zaduživanja, pad kamata i konkurentnost domaće privrede - rekao je Bugarin za Novosti.

On objašnjava da MMF zamera našoj Vladi to što je mimo dogovora planirala veće zaduživanje i traži da se dogovori poštuju.

- Verujem da će Vlada učiniti sve da otkloni eventualne nejasnoće i time omogući nastavak realizacije ovog aranžmana. Važno je da se učvrsti uverenje MMF i investitora da su javne finansije u Srbiji pod kontrolom – rekao je on.

Bugarin očekuje i da MMF neće tražiti od Vlade smanjenje planiranih sredstava za subvencije u privredi i ulaganja u infrastrukturne projekte, jer bi to moglo da ugrozi planiranu stopu BDP za 2012.

Predstavnici Vlade Srbije i misije MMF počeće u ponedeljak, 6. februara, novu rundu razgovora o izvršenju budžeta za 2012, sprovođenju dogovorenih mera fiskalne politike, kao i o poštovanju utvrđenih fiskalnih pravila.

Bugarin upozorava i da javni dug Srbije od 14,5 milijardi evra dostiže crvenu liniju od 45 odsto BDP.

- Prema nešto drugačijoj metodologiji NBS, ta granica je već premašena. Ranije očekivana stopa rasta BDP od tri odsto, smanjena na 1,5, a sada se već dovodi u pitanje i održivost takve prognoze – rekao je on.

Bugarin predlaže da vlada hitno sprovede dodatnu restrikciju javne potrošnje, jer bi bilo ekonomski neprihvatljivo da se prilagođavanje vrši preko smanjenja kapitalnih investicija.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ognjenza

    5. februar 2012 | 15:48

    Tako je. Ukinite parazitsku Privrednu komoru. Bugarin: Hitno smanjiti javnu potrošnju|Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/aU4AvJR3

  • pavlesav

    5. februar 2012 | 15:13

    RT @torbica: Bugarin: Hitno smanjiti javnu potrošnju | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/hnryCJBl via @TelegrafRs

  • torbica

    5. februar 2012 | 15:10

    Bugarin: Hitno smanjiti javnu potrošnju | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/hnryCJBl via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA