HOROR: Spalili "vešticu" zato što je ubila dečaka (FOTO)

Kepari Leniata (20) je zbog optužbe da je vradžbinom ubila šestogodišnjeg dečaka skinuta gola, vezana, mučena užarenom gvozdenom šipkom, polivena benzinom i zapaljena na đubrištu u gradu Maunt Hagen u provinciji Zapadne visoravni u Papui Novoj Gvineji

  • 6

Brutalno ubistvo dvadesetogodišnje Kepari Leniate u Papui Novoj Gvineji, koja je živa spaljena nakon što je bila optužena da je "veštica", osudili su premijer i diplomate u ovoj zemlji.

Leniata je skinuta gola, vezana, mučena užarenom gvozdenom šipkom, polivena benzinom i zapaljena na đubrištu u gradu Maunt Hagen u provinciji Zapadne visoravni.

Policija kaže da su je rođaci šestogodišnjeg dečaka koji je preminuo u bolnici prethodnog dana optužili za "vračanje".

- Varvarska ubistva povezana su sa optužbama za "vračanje", a nasilje nad ženama često je zbog ovakvog sujeverja. Ovakve stvari su počele da se dešavaju često u određenim krajevima zemlje - rekao je premijer Piter O'Nil.

- Za svaku osudu je da žene, stari i slabi u našem društvu mogu da budu žrtve zbog navodnih "vradžbina" ili loših svtari sa kojima nemaju nikakve veze - dodao je.

O'Nil je naložio policiji da upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi doveli ubice pred lice pravde.

Australijski visoki komesar i Ambasada SAD su, takođe, osudili ubistvo i pozvali na međunarodno partnerstvo za poboljšanje zakona protiv rodno zasnovanog nasilja u celom pacifičkom regionu.

Izveštaji u lokalnoj štampi kažu da je policija pokušala da zaustavi ubistvo, ali da ih je gomila oterala.

Nacionalne novine su objavile priču na naslovnoj strani sa naslovom "Spaljena živa!" sa fotografijom mase ljudi na đubrištu oko zapaljene "veštice". U gomili su i deca, a neki i slikaju telefonima.

Verovanje u vradžbine je i dalje veoma rašireno u ruralnoj Papui Novoj Gvineji, a postoji i zakon iz 1975. koji to prihvata i pokušava da ga reguliše, ali sudovi sve više odustaju od takvih slučajeva.

Specijalni izvestilac UN za nasilje nad ženama, Rašida Mandžo, prošle godine je napravila izveštaj u kome se kaže da je dve trećine žena u ovoj zemlji doživelo nasilje u porodici.

Mandžo, takođe, kaže da se optužbe za "vračanje" koriste za lišavanje žena zemlje i imovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    25. februar 2013 | 15:29

    Te bolesnike bih ja terao da pate troduplo vise od jadne devojke...

  • русија

    25. februar 2013 | 21:18

    у шта би их код нас било за потпалити, тарота марота видовити деси и перси ....

  • Gogy

    25. februar 2013 | 18:07

    Inkvizicija i crkava su to vekovima radili, to ništa nije novo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA