IZBORI U ITALIJI: Niko nema većinu!

Berzanijeva koalicija dobila je 31,6 odsto glasova, dok je za koaliciju desnog centra koju predvodi bivši premijer Silvio Berluskoni glasalo 30,65 odsto Italijana

  • 1

Nakon što su prebrojani glasovi sa oko 98 odsto biračkih mesta, podaci govore da na parlamentarnim izborima u Italiji niko nije osvojio većinu u senatu.

Na glasanju za senat Alijansa levog centra Pjera Luidjija Berzanija i njegovi saveznici osvojili su 31,69 odsto glasova, a druga je desničarska koalicija trostrukog italijanskog premijera Silvija Berluskonija, koja zaostaje jedan posto i ima 30,65 odsto glasova, saopštilo je italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvanredan rezultat ostvario je komičar Bepe Grilo i njegov Pokret pet zvezda (M5S), jer je u glasanju za senat dobio 23,77 odsto glasova, zbog čega ga mnogi proglašavaju za pravog pobednika izbora.

Sa gotovo kompletnim rezultatima, Berzani vodi u donjem domu parlamenta, u kome prema izbornom zakonu ona partija koja osvoji najviše glasova dobija bonus od više od 50 odsto poslaničkih mesta. Izlaznost na izborima je bila nešto manja od 75 odsto.

Preliminarni rezultati ranije danas upućivali su da Koalicija levog centra na čelu sa Pjer Luiđijem Berzanijem vodi na parlamentarnim izborima, sa 34,5 odsto glasova za donji dom parlamenta i 37 odsto za gornji dom.

Rezultati ankete koju je sprovela agencija Tekne ukazivali su da je politički pokret koji predvodi komičar Bepe Grilo osvojio 19 odsto glasova u donjem domu i 16,5 odsto u Senatu, dok je centristička koalicija odlazećeg premijera Marija Montija prema ovim rezultatima dobila poverenje samo 9,5 odsto građana za donji i devet odsto za gornji dom parlamenta.

Izbori u Italiji trajali su dva dana, a biralašta su zatvorena danas u 14 sati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA