Hrvati naoružavali pobunjenike u Siriji?

Navodno, veliku kupovinu pešadijskog oružja iz Hrvatske za potrebe sirijskih pobunjenika finansirala je Saudijska Arabija, a to oružje je stiglo u Siriju putem pošiljke preko Jordana

  • 4

Sirijskim pobunjenicima u borbi protiv režima Bašara Al Asada oružje je stizalo i iz Hrvatske, tvrdi američki "Njujork tajms".

Prema navodima uglednog američkog lista, veliku kupovinu pešadijskog oružja iz Hrvatske za potrebe sirijskih pobunjenika finansirala je Saudijska Arabija, a to oružje stiglo je u Siriju putem pošiljke preko Jordana.

Ovaj list piše da zvaničnici, upoznati sa ovim transferima, kažu da je ovo oružje bilo deo neprijavljenih viškova u Hrvatskoj, ostalih posle ratova na Balkanu vođenih devedesetih godina. Jedan zapadni zvaničnik kaže da su pošiljke sadržale "hiljade pušaka i stotine mitraljeza", kao i nepoznate količine municije.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i Agencija za izvoz oružja demantuju ovakve navode, a saudijski i jordanski zvaničnici odbijaju razgovore na ovu temu. Službenica za odnose sa javnošću hrvatskog ministra spoljnih poslova Danijela Barišić kaže da, od početka "arapskog proleća", Hrvatska nije prodavala oružje ni Saudijskoj Arabiji ni sirijskim pobunjenicima.

- Nismo ih snabdevali oružjem - rekla je Barišić za američki list.

Ta informacija je definitivno potvrdila ranije navode da nekoliko država pomaže aktivistima u Siriji, piše "Njujork tajms".

(M. S. / Izvor: The New York Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    26. februar 2013 | 09:45

    To ti je arapska verzija sahovnice ;)

  • Srdjan Bg

    26. februar 2013 | 09:36

    Ma jok i niste,to oruzje sa sahovnicom je sl.stiglo do njih

  • mrmot

    26. februar 2013 | 13:48

    Fotografija je iz muzeja. Video sam ovu pusku kada je bila postavka oruzija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA