Pogrebnici varaju građane, policija ćuti!

Ivana Veljković iz Dobanovaca kaže da se lokalni pogrebnik lažno predstavio PIO fondu kao naslednik njenog pokojnog teče i podigao njegove penzije. Pogrebnik tvrdi da je slučajno pogrešio

  • 9

Opšta kriza i nemaština doveli su do situacije da se građani Srbije svakodnevno bore za dinar i da su na svakom koraku potencijalne žrtve mnogobrojnih prevara. Novo vreme dovelo je i do novih oblika nezakonitog uzimanja tuđeg novca, tako da više nije ništa sveto. Ni mrtvi, ni pogrebna oprema, ni sahrana. Ono što je nekad bilo nezamislivo, danas je - surova realnost.

O ovome svedoči Ivana Veljković, čitateljka našeg portala iz Dobanovaca, koja je u razgovoru za Telegraf.rs optužila pogrebnika iz tog mesta Miodraga Cincovića da je  prevario njenu porodicu nakon smrti njenog teče za najmanje 500 evra. Ona  tvrdi da je Cincović, koji je vlasnik prodavnice pogrebne opreme "Suza" u ovom mestu, falsifikatom uzeo refundaciju troškova sahrane od filijale PIO u visini od najmanje 45.000 dinara, kao i da je uspeo da sebe predstavi kao legalnog naslednika njenog teče, pa je na taj način primio još i dve zaostale penzije, od kojih je samo jednu ratu vratio njenoj porodici.

- Moj teča Dragoslav Tomović preminuo je 5. januara. Njegova supruga, a moja tetka, Kostadinka, otišla je do najbližeg pogrebnika da bi završila sve oko pogrebne opreme. U prodavnici "Suza", čiji je vlasnik Miodrag Cincović, uzela je sve što joj je potrebno za pogreb, i platila prvo 35.300 dinara, pa zatim naknadno još 9.260 dinara za neke stvari koje su nam nedostajale za pogreb. Radi se o sanduku, cveću, svećama i ostalim potrepštinama koje su neophodne za sahranu. Za to smo uredno dobile dva odvojena računa, i ni na kraj pameti nam nije bilo šta će nas snaći - navodi Veljkovićeva.

Kostadinka Tomović, supruga pokojnog Dragoslava, objašnjava da je, iako sama teško bolesna osoba, skupila poslednju snagu i poslednji dinar iz kuće kako bi sve završili sa sahranom i onim što ide uz nju.

- Ja sam i sama veoma teški bolesnik. Nepuna dva meseca pre smrti supruga sam i ja operisana i tom prilikom mi je izvađen bubreg. U takvom stanju snašla me i smrt muža, tako da sam samo gledala da nekako prebrodim sve to. Sahrana se završila, međutim, iako je vreme prolazilo, od pogrebnika nije bilo poziva, pa sam poslala Ivanu da vidi šta se dešava. Ispostavilo se da smo prevareni, pa nemam reči da opišem svoj jad, bes i ogorčenost - priča Kostadinka kroz suze.

FOND ZA PIO POGREBNIKU ISPLATIO PENZIJU POKOJNIKA!

Ivana objašnjava kako je odlaskom u filijalu PIO na Novom Beogradu saznala da je prevarena, a da je odlaskom u policiju u stanice u Dobanovcima i Zemunu saznala da će Cincović proći nekažnjeno.

- Na šalteru PIO u Novom Beogradu mi je saopšteno da mi nemamo pravo na refundaciju troškova, jer se pojavio legalni naslednik koji je podigao novac za refundaciju sahrane, kao i da je nasledio dve preostale penzije pokojnog teče. Bila sam šokirana. Počela sam da se raspravljam sa službenicom i da joj objašnjavam da je moja tetka jedini naslednik, i da su njene kolege učinile krivično delo, ali nije bilo nikakve vajde. Nakon konstantnih poziva, Cincović se samo jednom pojavio u našoj kući da bi doneo tečin prvi deo januarske penzije. O decembarskoj nije rekao ništa. A dokaz da je izvršio prevaru je ček na kome jasno stoji njegovo ime i prezime kao nosioca penzije - kaže ona.

Inače, prilikom procedure refundacije troškova u filijalama PIO, osobe koje treba da refundiraju troškove sahrane između ostalog potpisuju izjavu na kojoj jasno stoji "pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da sam zakonski naslednik umrlog korisnika prava".

Ivana ističe da ni njena tetka ni ona nisu dale apsolutno nikakvu pisanu ni usmenu saglasnost da pogrebnik postane bilo kakav nosilac prava pokojnog Dragoslava i da zbog toga mora neko da odgovara.

- U MUP-u mi je saopšteno da su oni nemoćni i da oni ne mogu ništa da urade, već da bi trebalo da ga tužimo. Pa ako oni nisu nadležni, ko je onda? Ko zna šta je on u mogućnosti da uradi i ko zna koliko je ovakvih kao što smo nas dve prevario. Stvarno ne bih izlazila u javnost sa ovim slučajem, ali je ovo bruka i sramota za sve. Za lokalnu zajednicu, za MUP, za PIO, za sve. - kaže ona.

POGREBNIK: NISAM KRIV, SLUČAJNO SAM POGREŠIO!

Miodrag Cincović, vlasnik pogrebne opreme, demantuje optužbe koje su protiv njega izrečene, i saopštava da je znao u kakve će probleme upasti zbog jedne birokratske greške.

- Znam o kom se slučaju radi i verujte mi da sam znao da će ovako da se završi, nikada ne bi u ovaj posao ulazio. Ništa ja tuđe nisam uzeo, niti su mi potrebne. Radim dugo godina ovaj posao i njime se bavim već petnaest godina. Ne bih svoj kredibilitet stavljao na kocku zbog nekoliko stotina evra. Za sve godine posla to je prva reklamacija u mom poslu. Sve što radim čisto i pošteno - kaže Cincović.

On objašnjava da je do greške u administraciji došlo prilikom popunjavanja formulara u fondu PIO.

- Ja sam tog dana završavao administraciju za 7 sahrana. Prilikom ispunjavanja mnogobrojnih prijava  i formulara , desila se greška, i ja sam slučajno upisao svoje ime. Ja sam posle taj deo penzije vratio, a decembarsku nisam ni podizao. O refundaciji troškova ne znam ništa. Niti sam te pare podigao, niti me zanimaju. Ponavljam da sam znao kakve bih probleme imao zbog te sahrane, u posao ne bih ni ulazio, niti bih im ništa prodao - ističe Cincović.

U Birou za odnosu sa javnošću nam je saopšteno da nisu u mogućnosti da nas upute na nadležnog sagovornika na ovu temu. Bilo kakvo objašnjenje oko daljeg postupanja oštećenih osoba je izostalo. O krivičnoj odgovornosti i mogućnostima za nadoknađivanje štete, u saopštenju MUP-a, nema ni reči.

Na drugoj strani u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje je saopšteno da je pokrenut proces istrage oko ovog slučaja i da će nakon utvrđivanja okolnosti biti preduzete sankcije, ukoliko se utvrdi da je neko od zaposlenih zloupotrebio svoj položaj.

- Primili smo sve detalje oko tog slučaja i prosledili smo nadležnim službama unutar PIO-a koje će istražiti sve detalje. Ukoliko se utvrdi odgovornost nekog od zaposlenih, uslediće sankcije - rekla nam je Jelica Timotijević, portparol ove institucije.

Kako god se završio ovaj slučaj, Duško Kovačević je, ako ništa drugo, dobio odličan predložak za nastavak kultnog filma "Maratonci trče počasni krug".

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA