• 2

Gde su nestali skeleti džinova iz Niša?

Arheolog Toni Čerškov tvrdi da nije bilo skeleta dužeg od 184 centimetra, demantujući da je bilo nekih spektakularnih dimenzija i “nadljudi”, kako se govorilo

  • 2

Skeleti koji su iskopani prilikom izgradnje niškog podzemnog prolaza ne pripadaju "nadljudima" visokim tri metra, ali pokazuju da je i u rimsko doba na teritoriji Niša postojala ulica na istom mestu na kom se nalazi i danas, kažu arheolozi.

Iako na slikama iz tog perioda izgleda drugačije, arheolog Toni Čerškov, koji je učestvovao u istraživanjima, objašnjava da je reč o skeletima sasvim uobičajenih dimenzija.

- To je potpuno uobičajena nekropola. Nije bilo skeleta dužeg od 184 centimetra. Čak i da dodamo tkivo na to, neće biti viši od 190. Nije bilo nikakvih spektakularnih dimenzija niti “nadljudi”, kako se govorilo - kaže Čerškov.

Autor prepoznatljivih fotografija Dušan Mitić Car potvrđuje da skeleti na fotografijama nastalim 1990. godine nisu tri metra dugi i da nije reč o “džinovskim ljudima”, kako se povremeno moglo čuti.

Foto: Juznevesti.com/D.M.Car

Foto: Juznevesti.com/D.M.Car

- Reč je o tome da je ugao slikanja bio takav da oni na fotografijama deluju mnogo veći nego što zaista jesu - objašnjava Mitić.

Dodaje da su, prema njegovoj slobodnoj proceni, oni mogli biti dugi oko dva metra ili nešto manje od toga.

Arheolog Čerškov dodaje da jedina “zanimljivost” u vezi sa skeletima pronađenim u sadašnjoj Obrenovićevoj ulici jeste to što potiču iz II i III veka.

- Ta nekropola je pokazala da je ova ulica uvek bila “komunikacija”. Na mestu gde se ona sada nalazi bila je ulica i u Rimu, tako da u gradu imamo jednu od najstarijih ulica na Balkanu - objašnjava Čerškov.

On kaže da su u tom periodu ljudi sahranjivani pored puta, a ne na posebnom mestu određenom za tu svrhu.

- Ne mora da znači da se to poklapa sa sadašnjom ulicom, možda je malo izmaknuta levo ili desno, ali pravac je taj - kaže Čerškov.

Prema rečima arheologa, pronađeni grobovi govore u prilog tome da je sadašnja centralna niška gradska ulica i u II i III veku bila značajna.

(I. M. / Izvor: Južne vesti)

Komentari

  • Goran

    Pa je li toliki problem definisati skalu slike prema spomeniku u stvarnosti i na slici? A posle samo izmeriti kosture i pomnoziti sa vec postavljenom skalom. Pa da vidimo koliko doktoranti lazu.

  • PsyDelija

    Kako lazete samo da sacuvate doktorate,koje ste isto na prevaru stekli da bi prikrivali istinu!Kako dzinovi kod Kladova nisu nestali? A da to su isto gluposti i jos sa postavljenom tablom!Poznate su najvece grobnice u Indiji,Americi,S.Arabiji pa i u Srbiji!Bas me cudi sto lazete,znaci zbog stare tehnike i ugla skeleti su ogromni-slazite nesto bolje...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima