Kosovska Mitrovica: Suđenje Srbima za nerede iz 2008. godine

U Euleksovom sudu počelo je suđenje šestorici Srba osumnjičenim za učešće u neredima u kojima je jedan ukrajinski policajac poginuo, a povređeno 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata

  • 0

Suđenje šestorici Srba iz Kosovske Mitrovice osumnjičenim za učešće u martovskim neredima 2008. godine, kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika međunarodne zajednice u kojima je jedan ukrajinski policajac poginuo, povređeno 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata, počelo je danas u Euleksovom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Po potvrđenoj optužnici za 22 krivična dela, osumnjičeni Marjan Ilinčić, Zoran Čavić, Dragan Milojević, Miodrag Ralić, Avni Krasnići i Nebojše Jovića koji se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u severnom delu grada, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, ugrožavanje UN-a i pridruženog osoblja izjasnili su se da nisu krivi.

Tim branilaca optuženih Srba je od sudskog veća, kojim predsedava međunarodni sudija Katja Dominik, tražio ispitivanje dodatnih svedoka među kojima su bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić i administrator u Kosovskoj Mitrovici Džerald Galuči.

Advokat iz tima branilaca Ljubomir Pantović je u izjavi za Telegraf naglasio da je odbijen predlog tužioca da se pročitaju izjave još 32 svedoka, pa će na taj način tim branilaca dobiti priliku da usmeno ispita svedoke u postupku.

- Suđenje će biti neizvesno i teško, ukoliko bude fer. Ja sam optimista - rekao je Pantović, i dodao "da je prvi utisak o predsedavajućoj sudiji korektan".

Prema njegovim rečima, predviđeno je da suđenje traje pet nedelja, svakog utorka, srede i četvrtka, odnosno 15 radnih dana.

U vreme početka suđenja, više stotina Srba okupilo se u blizini zgrade Euleksovog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici kako bi izrazili protest protiv ovog procesa  koje "u ime tzv. Republike Kosovo i krivičnog zakona tzv. Republike Kosovo" sprovode Euleksovi sudije i tužilac.

Okupljeni su rekli novinarima da ovo “montirano suđenje” doživljavaju kao suđenje svakom građaninu severne Kosovske Mitrovice, koji se već 14 godina bori protiv nasilne integracije u tzv. kosovsko društvo i za opstanak u jedinoj državi koju imaju i priznaju - Srbiji.

- Ovo je pokušaj da se kriminalizuje pravedna borba građana severne Kosovske Mitrovice protiv nametanja institucija Republike Kosovo - rekao je Miodrag Vukašinović, zamenik načelnika opštinske uprave u Opštini Kosovska Mitrovica.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA