• 16

UDRUŽENJE TATA: Do 100.000 dece u Srbiji raste bez oca!

U Udruženju, koje radi na razvoju očinstva i uspostavljanju ravnopravnosti između majke i oca, navode da je nakon razvoda najveća želja dece da ponovo budu sa celom porodicom

  • 16

U Beogradu se svaki treći brak razvede, u Srbiji svaki peti! Kakav je položaj dece u gotovo 80.000 razvedenih brakova niko ni ne pita. Udruženje očeva "Tata", razvedenih, rastavljenih i samohranih staratelja, zalaže se za ravnopravan status očeva, razvoj očinstva i rešavanje svih mogućih problema između oca i deteta.

Dejan Višekruna, predsednik tog udruženja, kaže da se mogućnost očeva u brizi o deci nakon razvoda svodi na ono što odluče "gospodari života" iz Centra za socijalni rad.

- U praksi se starateljstvo nikad ne dodeljuje ocu. Majka ga dobija čak iako je dokazani narkoman ili krivično gonjena. Imamo sudska rešenja, u kojima u izveštaju Centra za socijalni rad stoji da otac ima bolje uslove, ali je trenutni uzrast deteta takav da je bolje da bude sa majkom - kaže Višekruna.

On dodaje da samohrani otac radi isto što i majka.

- Nema razlike između žene koja posle tri meseca ne doji dete i oca. Model viđanja koji se obično dodeljuje očevima je svaki drugi vikend, od 18 sati petkom do nedelje u isto vreme. U toku nedelje to je obično od 10 do 12 prepodne. Pitanje je kako otac ako radi može da vidi dete u tom terminu  i kako da ispunjava neke obaveze, na primer da odvede dete na trening, koji je obično u večernjim časovima – kaže Višekruna.

Foto: sxc.hu/simmbarb

Foto: sxc.hu/simmbarb

U praksi često dolazi do pogrešne upotrebe termina. Bivša žena ne može da bude samohrana majka ukoliko je otac živ i uredno plaća alimentaciju. Takođe, u našem zakonu jednoroditeljska porodica ne postoji, a očevi se nigde ni ne pominju.

- Odluka o zajedničkom starateljstvu se retko donosi, i to samo ako između bivših supružnika nema nikakvih nesuglasica i ukoliko stanuju na istoj opštini. Po pravilu se primenjuje princip "u najboljem interesu deteta". Nema razlike između koncentracionog logora i života deteta kod roditelja koji ne dozvoljava viđanje. Poznato je da deca koja odrastaju bez jednog roditelja imaju manjak samopouzdanja, a sva monstruozna ubistva koja su se u našoj zemlji dogodila u poslednjih nekoliko meseci počinili su ljudi koji su rasli bez oca – objašnjava Višekruna.

Zašto se brakovi raspadaju

Prema istraživanjima koje je Udruženje "Tata" sprovelo, žene kao najčešće razloge za razvod braka navode neispunjena očekivanja, nedovljno novca, nedostatak pažnje i loš seks, dok je kod muškaraca većinom u pitanju zaljubljenost u drugu ženu.

U više od 80 odsto slučajeva, žene podnose zahtev za razvod, dok muškarci često ne znaju ni kako funkcioniše pravni sistem niti gde treba da podnesu zahtev, pa često misle da se to sve završava u opštini. U procesu razvoda odlučujuću ulogu imaju sudovi, centri za socijalni rad i advokati.

- Po razvodu, Centar radi medijaciju, obilaze mesta stanovanja supružnika i donose neko mišljenje. Međutim, promene mesta stanovanja, uslova se ne prate. Ukoliko majka odluči da živi sa novim partnerom, obično traži i izmenu modela viđanja. To podrazumeva da će verovatno optužiti oca da na neki način zlostavlja dete i svesti susrete na kontrolisane uslove viđanja u prisustvu socijalnih radnika. Dok se veštačenje obavi i utvrdi da li ima osnova za optužbe ili nema, prođe i godinu dana. To su javlja sindrom zlonamernog roditelja i nema ni govora o interesu deteta - kaže predsednik Udruženja "Tata".

Sporost nadležnih organa je vidljiva na svakom mestu. U jednom slučaju dete je završilo na operaciji, jer majka nije vodila računa o njemi. Otac je prijavio zdravstveno zanemarivanje deteta, ali je postupak pokrenut posle dva meseca. Posle četiri  je Centar za socijalni rad uspeo da razgovara sa majkom, a kad je prošlo šest meseci, dete je već bilo operisano i izlečeno.

Udruženje će izdavati sertifikate očevima

Na nacionalnom nivou Udruženje "Tata" organizuje grupe za podršku, školu za pravilno strateljstvo, gde će očevi imati obuku, a potom će dobijati sertifikate, zatim predavanja  o pravnom sistemu, ali i radionice za usavršavanje kulinarskog umeća. Udruženje je decentralizovano, tako da će svoje organizacije imati i na teritoriji drugih opština i gradova.

Foto: sxc.hu/babykrul

Foto: sxc.hu/babykrul

U okviru Udruženja funkcioniše i Centar za želje deteta.

- Jako je potresno kada slušate dete koje kaže: "Ja ću voditi centar, da meni druga deca kažu šta žele, a meni ako možete da nađete sekretaricu, ja ću njoj da pričam ono što ne smem od mame." To su situacije u kojima 30 muškaraca sluša i plače. Ili kada vam petogodišnja devojčica kaže da sreda nije dan jer tada viđa tatu - kaže Višekruna, i dodaje da je "strašno to što većina dece najviše na svetu želi da ima tatu".

Udruženje nije namenjeno samo muškarcima, 15 odsto članova čine žene. Tu su majke očeva koje imaju probleme, bake, žene iz drugog braka koje trpe torturu bivših žena.

U pripremi je i osnivanje Alimentacionog fonda za očeve koji nemaju sredstava da plaćaju alimentaciju, kao i izdavanje knjige "Vodič kroz razvod".

(Lj. V.)

Komentari

  • Pera

    Ja sam sa suprugom 9godina u braku i pre roga 8 bio u vezi. To je bila ljubav beskonacna, kao u bajci. Imamo dva sina 8,4 godine. Drzao sam je kao kap vode na dlanu, dok nije pocela da radi u frizerskom salonu. Do pre 7 meseci bila je da kazem "normalna" e onda joj se jedan muskarac poceo da udvara i na kraju se dama zaljubila u 38 godini.ja sam to u startu pokusao da presecem ali zbog dece nisam hteo da pravim vece probleme. I sad, mi treba neko iz tih gospodara zivota da daju majci starateljstvo!! Tesko bogami, oni su mi sve na svetu ne mogu bez njih ni jedan dan a kamoli da ih vidjam svaki drugi vikend. Strajkovacu gladju ako treba i svoj zivot dati ali ima da idem ispred zgrade Vlade da trazim pravdu. Jer sve sam joj u zivotu dao a najvise srce i sad treba da zavrsim u ludnici jer zelim nazad svoje?!? Svoju krv i svoje meso zbog kojih sam se Bogu hvala isplakao od srece, kada su se rodili. E pa nece moci, ne dam decu nikome!!

  • Milos

    ok svatam.. DA PRAVDE nema ni za koga ni za decu ni oca ni za majku.Predlozi o razmisljanju gde je pravda za sve jedino relevantno resenje da ze zaobidje formalnosti braka svetinje i da se menja ceo sistem u svetu princip rada suda 'razvodi,. nema razvoda do odredjenog perioda uzrasta deteta i pustiti dete da samo odabere sa kim ce ziveti. jel to ok!?

  • igor

    Strasno je sve ovo I kroz sta sve prolazimo kad dodje do toga. Jednostavno prijave vas za maltretiranje I zavrsili ste pricu a ni glas niste podigli . Jednostavno nikog neinteresuje vasa prica . Sramota je postujem I treba kazniti ko je fizicki maltretirao I tukao ali nismo svi takvi postovanja nema I bice ga jos manje dokle god budu imale takvu zastitu

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima