POLANČEC: Adresa mi je zatvor "Turopolje"!

- O temama finansiranja stranke niko ništa nije govorio u mom prisustvu - rekao je bivši hrvatski vicepremijer i dodao da su se mnogi neovlašćeno pozivali na autoritet Sanadera, kao i na druga lica s uticajem

  • 0

Damir Polančec, bivši vicepremijer u vladi Ive Sanadera, danas je ponovo dao iskaz pred Većem zagrebačkog županijskog suda, ovaj puta kao svedok odbrane.

Za korupcionu aferu, nazvanu prema imenu agencije preko koje su se isisavale pare iz državnih preduzeća i punio crni fond HDZ-a, sudi se Sanaderu, nekim od zvaničnika i tehničkih lica u toj stranci, vlasnici Fimi medije, kao i samom HDZ-u kao pravnom licu.

Polančec koji je svojevremeno dao iskaz kao svedok tužilaštva rekao je da je HDZ imao dovoljno para za funkcionisanje, da je dnevni red na predsedništvu uglavnom definisao generalni sekretar i da se jednom prilikom raspravljalo o nalazu državne revizije vezano za sporno vozilo BMW.

- O temama finansiranja stranke niko ništa nije govorio u mom prisustvu - rekao je on, i dodao da su se mnogi neovlašćeno pozivali na autoritet Sanadera kao i na druga lica s uticajem.

- Mnogo puta su se pozivali i na mene, što me je koštalo - rekao je Polančec.

Inače, na početku današnjeg suđenja Polančec je kada je upitan za adresu na kojoj stanuje rekao da je to zatvor "Turopolje", nedaleko od Zagreba gde izdržava desetomesečnu kaznu zbog podmićivanja advokata Petra Miletića u slučaju izrade nepotrebne stručne studije koja je Miletiću plaćena 500.000 kuna (66.000 evra).

Polančec je kao svedok optužbe bio ispitan u septembru 2012. godine i tada je on rekao da se na sednici Predsedništva HDZ-a niko nije suprotstavljao Sanaderovim zaključcima.

Rekao je i da se nikad nije raspravljalo ili odlučivalo o finansijskom planu i završnom računu stranke, ali da jeste o uređivačkoj politici nekih medija i odabiru pevača za partijske skupove.

Osim Sanaderu i HDZ-u, za izvlačenje sedamdesetak miliona kuna (9,25 miliona evra) iz državnih institucija i preduzeća preko Fimi medije u vlasništvu Nevenke Jurak sudi se i bivšem HDZ-ovom šefu finansija Mladenu Barišiću, blagajnici Branki Pavošević i portparolu HDZ-a i vlade Ratku Mačeku.

Sanader i Maček nisu priznali krivicu, tvrdeći da je optužba montirana, dok pravni zastupnik HDZ-a tvrdi da se o parama odlučivalo mimo stranačkih organa koji nisu znali ništa o nezakonitostima.

Ostali su priznali krivicu, ali se nisu dogovorili s tužilaštvom o visini kazne.

Sanader na suđenje dolazi iz zatvora u kome je otkako je sredinom novembra 2012. za ratno profiterstvo i primanje mita od mađarske kompanije Mol za preuzimanje Ine presudom zagrebačkog županijskog suda nepravosnažno dobio deset godina zatvora.

Iako ta kazna ne mora biti konačna, kako je osuđen na kaznu dužu od pet godina, automatski je sproveden u zatvor.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA