Punih 20 godina od zločina u Štrpcima!

Pripadnici paravojne formacije "Osvetnici", predvođeni Milanom Lukićem, 27. februara 1993. iz voza broj 671 na pruzi Beograd-Bar, u mestu Štrpce, oteli su 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, koje su potom likvidirali

  • 2

Dvadeset godina je prošlo otkako je voz 671 zaustavila grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, a do sada su pronađena samo tri tela oteta Bošnjaka.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine.

Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu.

Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Opština Prijepolje je na dan otmice organizovala tradicionalni prijem porodica devet otetih i ubijenih iz Prijepolja, a kod spomen-kompleksa govorili su predsednik opštine Emir Hašimbegović i predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević.

Sa porodicama otetih razgovarao je i Meho Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koji je poručio da se zločin počinjen nad otetim Bošnjacima na železničkoj stanici Štrpci nikada ne sme zaboraviti, inače bi, kako je rekao, pokazali da smo zaboravili da budemo ljudi.

VEKARIĆ: U SLUČAJU ŠTRPCI BROJNI SU PROBLEMI!

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da u slučaju Štrpci postoje brojni problemi i da je od početka očigledno da je bilo zataškavanja tog zločina.

- Postoje brojni problemi i očigledno zataškavanje tog zločina od samog njegovog izvršenja. Da li Srbija priznaje žrtvama njihova prava - odgovor je svakako da ne u dovoljnoj meri, ali sama istraga koja se vodi u našem tužilaštvu budi nadu da ćemo doći do konačnog rezultata, odnosno do odgovornih izvršioca i onih koji su možda znali, a nisu sprečili takav zločin - rekao je Vekarić gostjući u Vestima TV B92.

On je dodao i da će se, s druge strane, na taj način omogućiti pravda za žrtve, kao i da se nada da ćemo još neka lica izvesti pred lice pravde.

JANKOVIĆ: ZLOČIN SE NE SME ZABORAVITI!

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da se zločin počinjen nad građanima Srbije 1993. godine u mestu Štrpci nikada ne sme ponoviti, a da se ne bi ponovio - ne sme ni da se zaboravi.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno da se država uvek iznova jasno određuje prema tom i sličnim zločinima.

Ombudsman je istakao da Ustav, zakoni i državni organi danas štite sve građane i strance na našoj teritoriji, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja.

Zaštitnik je ocenio da uz državne organe i svako treba da razvija i čuva poštovanje prema pravima drugih i njihovoj različitosti, a kada oni budu ugroženi, da ne ćuti.

(D. Z. / Izvor: B92 / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klisura

    27. februar 2013 | 21:36

    Штета, као што је штета за све друге жртве било чије националности или вере. Сви смо ми исти, само што будале праве разлику. Покој им души и не поновило се нигде и никад.

  • Pravedan

    27. februar 2013 | 16:50

    Ajde Dasoni,Bujrum..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA