ZA HEDONISTE: Čudesne jahte napravljene u Srbiji

Mlado brodogradilište "Art of Kinetik" u britanskom vlasništvu, a sa proizvodnjom u Nemačkoj i Srbiji, umesto serijski proizvedenih jahti, pravi brodove u potpunosti prilagođene zahtevima platežnih kupaca

  • 0

Dok nautička industrija proživljava teška i izazovna vremena, brodograditelji kojima je stalo do toga da prežive trude se da tržištu predstave brodove koji - nude više.

Mlado brodogradilište "Art of Kinetik", u britanskom vlasništvu, a sa proizvodnjom u Nemačkoj i Srbiji, svoju snagu vidi u viziji da, umesto serijski proizvedenih jahti, kakve su se donedavno prodavale po principu "uzmi ili ostavi", ponudi brod u potpunosti prilagođen zahtevima kupca.

Na koji način izvode svoju "magiju", pokazali su prvim brodovima, duhovito nazvanim "Mazohist" i "Hedonist". Dok je devetipolmetarski "Mazohist" klasičan predstavnik jahte kojoj je svetsku slavu doneo Karlo Riva, devetnaestmetarski "Hedonist" predstavlja upravo ono što "Art of Kinetik" danas nudi tržištu.

Pažnju će vam svakako privući kvaliteti izrade, koji je besprekoran. "Art of Kinetik" vodi računa o željama budućeg vlasnika kada je reč o izboru materijala za enterijer, ali i o željama vezanim za visinu ili broj kabina, dubinu, širinu, brzinu ili bilo koji drugi bitan element broda.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj klasike ili avangarde, ova firma uspela je da u brodu "Hedonist hard top" pomiri dva različita stila. "Hedonist" izaziva reakcije na prvi pogled, a posebno vredi zaviriti u jedinstveno koncipiranu unutrašnjost broda.

Moderno dizajniran, estetski besprekoran, kvalitetno izrađen, odličnih pomorskih karakteristika, "Hedonist" će vas već na prvi pogled zaintrigirati. Osim visokog kvaliteta izrade, oprema broda rađena je posebno za ovaj model, što daje poseban pečat i personalizuje iskustvo, što je osobina koju nemaju serijski proizvedeni brodovi.

Građen po željama kupca, njegov avangardni izgled, osim što privlači pažnju originalnom estetikom, na pravi način govori o tome što je moguće napraviti kada su tu dobri projektanti i pristup oslobođen tradicionalističkih ograničenja.

Romantiku drveta razbija, ali i dopunjuje karbonski "hard top", sa vetrobranskim staklom iz jednog komada, bez bočnih prozora. Veliki ležaj nalazi se iza kormilarskog sedišta, a ispred njega predviđen je kutak za hlađenje pića, koji može poslužiti još i kao maleni kamin. Iako nije zatvoren, taj deo dodatno je klimatizovan i natkriven je staklenim krovom, koji, prema potrebi, može biti zaštita od UV zračenja.

Prema krmi nalazi se deo za sunčanje, koji je, kao i prednji ležaj, presvučen "aquatech" materijalom, koji je za "Hedonist" po meri izradila Paola Lenti. Krmeni ležaj natkriva garažu za tender, koji je takođe građen u mahagoniju kao umanjena kopija "Hedonista". U more se lako "baca" pomoću hidraulične dizalice.

Što se tiče performansi, izbor tri motora od po 800 konjskih snaga vrlo je dobar.

Na vrhu pramca nalazi se radni prostor, u kojem je smeštena konzola sa sidrom. Eksterijer jahte osmišljen je kao skladna i jednostavna celina za uživanje. Iako spoljašnjost obiluje nesvakidašnjim i estetski izuzetno urađenim detaljima, enterijer ipak krije pravo iznenađenje.

Veliki deo unutrašnjosti broda uređen je kao mali stan - od pramca do sredine jahte sve je spojeno u jedan prostor, u kojem se nalazi baš sve ono što jednom modernom paru na moru može zatrebati - velika tuš-kabina, garderobni ormari, velika kuhinja, dnevni boravak i veliki krevet.

Osim originalnog rasporeda potpalublja, taj deo je i dizajnerski izuzetno zanimljiv. Sav nameštaj je dizajniran i izrađen u Nemačkoj. Pod je obložen pravim kamenom, prirodno svetlo ulazi kroz veliki stakleni krov, a posebnoj atmosferi doprinose svetla, koja možete programirati po vlastitom izboru.

Pored ovog modela, kompanija "Art of Kinetik" predstavila je i brod "Hedonist open".

Časpopis "House Trends" u februarskom broju piše o tome da kombinacija umetnosti i najsavremenije tehnologije nikada nije bila tako jasna kao što je u "Hedonist openu".

- Brend dizajneri i inženjeri radili su zajedno na izgradnji potpuno jedinstvenog broda, bogatog detaljima, koji omogućavaju da uživate u pogledu na okean kao nikada pre. A ako sofisticirana mahagoni boja fokusira vašu pažnju na spoljašnjost broda, unutrašnost koja je elegantna i u beloj boji, kao i brojni dodaci, mogu vas uveriti u to da se doživljaj na ovoj jahti proteže do granica nemogućeg. "Hedonist open" je takođe moćna jahta, u stanju da dostigne impresivne brzine - navodi se u ovom časopisu.

(M. B. / Izvori: Yahts Croatia, House Trends)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA