OTKRIVAMO: Ko je Đorđe Prelić, navijač Partizana uhapšen u Španiji

- Postao je deo "Alkatraza" i veoma brzo stekao imidž "viđenijeg". Njegov staž na tribini pamtimo po dobrom, jer smo u to vreme ojačali, i od 1990. nikad nismo bili moćniji - kaže jedan od "grobara"

  • 13

Đorđa Prelića, uhapšenog navijača Partizana, koji je osumnjičen za organizaciju ubistva navijača FK Tuluz Brisa Tatona, a koji je uhapšen u Španiji zbog "narušavanja javnog zdravlja(?!)", otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave, najverovatnije čeka novo suđenje u Beogradu, nakon eventualne deportacije.

Njegov advokat Ivan Bajazit izjavio je da će zatražiti novo suđenje za njegovog branjenika, ali da ne veruje da će se to skoro desiti,  jer "ne veruje u brzo izručenje".

Iako se optuženi Prelić u gotovo svim medijskim napisima od tragedije na Obilićevom vencu označava kao "vođa ekstremne grupe navijača Partizana Alkatraz", čiji su članovi učestvovali u napadu na francuske navijače, po svemu sudeći bio je samo jedan od članova ove grupe. Kako navodi jedan od "grobara" sa dugogodišnjim stažom na tribini, Prela nikad nije vodio navijanje niti je "proveo mnogo vremena na južnoj tribini stadiona Partizana".

- Njega svi navode kao vođu, a on u životu nije vodio navijanje. On se je na Jugu pojavio 2008. godine, zajedno sa Aleksandrom Vavićem. Iako je njegova pojava među "grobarima" izazvala iznenađenje, on se veoma brzo uklopio i uspinjao se na "navijačkoj lestvici". Postao je deo navijačke grupe "Alkatraz" i veoma brzo stekao imidž "viđenijeg" "grobara". Njegov staž na tribini pamtimo po dobrom, jer smo u to vreme ojačali, i od 1990. godine nikada nismo bili organizovaniji ni moćniji. Pričam o periodu od 2008. do 2009. godine i utakmici sa Tuluzom. Onda počinje neviđena medijska hajka, cepanje navijačke grupe i nagli pad od koga se naša tribina još nije oporavila - kaže on.

Prema njegovim rečima, Prelić je važio za neustrašivog tifoza koji je učestvovao u gotovo svim navijačkim akcijama, tako da ni nakon tragedije on nije bio zaboravljen od ostalih navijača, koji su veoma često u protekle četiri godine na fudbalskim i košarkaškim utakmicama nosili zastavu "Prelo izdrži".

Podsetimo, Bris Taton je teško pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, u jednom kafiću na Obilićevom vencu, u neizazvanom napadu domaćih navijača-huligana uoči fudbalske utakmice Partizan - Tuluz. Desetak dana kasnije francuski mladić je preminuo u bolnici.

Prelić je nestao neposredno nakon tragedije. Direktor policije Milorad Veljović svojevremeno je izjavio da se on krije u zemljama regiona, a prošle godine je navodno viđen na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, gde je letovao.

Odbrana optuženih je, između ostalog, u dokaze uvrstila i video-snimak dolaska i odlaska Prelića i drugooptuženog Ljubomira Markovića Kiće na mesto tragedije. Na snimku se vide njih dvojica kako se penju i silaze uz stepenice koje vode do Obilićevog venca, i za čije vreme se ništa bitnije ne dešava. Pomenuti snimak, međutim, nije pomogao u odbrani.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu vratio je Višem sudu u Beogradu slučaj ubistva Brisa Tatona na ponovno odlučivanje: da se ustanovi hoće li se postupak ponoviti.

Isti sud je prepolovio kazne za 14 osuđenih huligana-navijača iz grupe "Alkatraz“, pa je kazna za Prelića, koji zbog bekstva nije mogao biti priveden na suđenje, smanjena sa 35 godina na 15 godina zatvora.

Podsetimo, premijer Ivica Dačić izjavio je da je Prelić uhapšen juče zbog ugrožavanja javnog zdravlja, otuđenja vozila.

Prelić se, rekao je on, trenutno nalazi u pritvoru u Barseloni. Dačić je objasnio da se Prelić najpre izjasnio da je državljanin Češke, a kada ga je policija privela, priznao je da u Srbiji ima problem zbog ubistva.

- Iz Španije nam je javljeno da je završena identifikacija i da je na osnovu otisaka prstiju potvrđen identitet Đorđa Prelića za kojim je Srbija raspisala poternicu - rekao je Dačić.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    28. februar 2013 | 23:51

    Kako odvratna njuška....vidi se da je težak psihopata....nek trune u zatvoru....

  • bgd

    28. februar 2013 | 21:38

    Ceka ga prdekana odmarace dosta .

  • posmatrač

    1. mart 2013 | 11:36

    @Deki "Ajde ok ubili dečka", jesi li ti normalan?! Ok što su batinama ubili čoveka, tebi je to ok?! Je l' bi bilo ok da su ti brata tukli do smrti, oca ili sina? Idi ubij se, molim te, spasi nas takvih kao što si ti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA