Dinkić najavio podršku IT industriji

- Industrija traži stručnjake tehničkih nauka, oni pronalaze posao, imaju dobre plate, a malo je interesovanje za ove fakultete - rekao je ministar ekonomije

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije razmatrati sledeće nedelje program podrške IT industriji.

On je rekao da će predložiti povećanje kvota za upis na tehničke fakultete.

- Industrija traži stručnjake tehničkih nauka, oni pronalaze posao, imaju dobre plate, a s druge strane malo je interesovanje za ove fakultete. Naša ideja je da se poveća broj upisnih kvota, da obezbedimo prostor da se Elektrotehnički fakultet proširi, da Mašinski fakultet dobije bolje uslove kako bi više studenata moglo da se upiše. Danas kompanije koje zapošljavaju programere u Srbiji ne mogu da pronađu dovoljno dobrih programera na tržištu za solidne plate. S druge strane, dosta tih proizvoda možemo da izvezemo -  rekao je Dinkić.

Ministar je dodao da će Vlada Srbije pomoći da se iskoristi ljudski potencijal u korist razvoja IT industrije, koja uz automobilsku treba da postane vodeća grana srpske privrede.

Ministar Dinkić je kazao da je IT industrija prošle godine ostvarila izvoz od 200 miliona evra uz automobilsku, i dodao da podrška IT sektoru podrazumeva poreske olakšice kao i bespovratna sredstva maksimalno do 25.000 evra po projektu.

- Ukinućemo jednu trećinu poreza i doprinosa na plate onima koji rade u industriji softvera, onima koji u oblasti informacionih tehnologija proizvode srpske proizvode, oni koji su u autsorsingu, takođe, a ovaj program će podrazumevati i značajna bespovratna sredstva za početnike - objasnio je ministar Dinkić.

On je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem danas razgovarao sa dekanima tehničkih fakulteta, nakon čega su posetili Poslovno-tehnološki inkubator u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA