REŠIO PROBLEM: Knežević povećao nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma!

- Vlada je odlučila da vrati stare propise, tako da će dozvoljena količina aflatoskina u mleku ponovo biti 0,5, a ne 0,05 mikrograma po kilogramu - kaže ministar poljoprivrede, i tvrdi da za ovu odluku ima podršku nadležnih

  • 13

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Goran Knežević najavio je promenu Pravilnika o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine.

On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da ovakva mera neće imati štetnih posledica po zdravlje.

- Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta - rekao je Knežević.

On tvrdi da je  Ministarstvo poljoprivrede za ove mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije, i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

On je dodao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno. Kako je istakao, mleko koje bude neispravno biće uništeno, a ako je ispravno, biće vraćeno u promet.

Knežević je istakao da svake godine između pet i 15 procenta kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

(E. T. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    28. februar 2013 | 15:52

    Bruka i sramota!!!!!!

  • Vi vidite... Max

    28. februar 2013 | 15:58

    Dobro ste resili problem...

  • KOBAC011

    28. februar 2013 | 17:48

    Ma divna nam je vlada!!!!! Sad očekujemo da se vozačima dozvoli da u gradu voze 150 na sat, da u školama bude dozvoljena jedna "crta" kokaina, ali samo na velikom odmoru, i da Lukrecija Bordžija bude proglašena za "srpsku majku".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA