BANGLADEŠ: U sukobima u Daki 15 mrtvih i više od 200 ranjenih! (FOTO)

Nasilje je izbilo pošto je sud u Daki osudio danas Delvara Huseina Sajedija, potpredsednika stranke Džamat-e-Islami, zbog osam zločina vezanih za oslobodilački rat sa Pakistanom 1971. godine

  • 0

U Bangladešu su danas izbili novi krvavi sukobi između policije i demonstranata, pošto je sud za ratne zločine u Daki osudio lidera islamističke opozicije na smrt vešanjem, a broj mrtvih popeo se na 15, uz 200 povređenih, najnoviji je bilans nereda.

Nasilje je izbilo pošto je sud u Daki osudio danas Delvara Huseina Sajedija, potpredsednika stranke Džamat-e-Islami, zbog osam zločina vezanih za oslobodilački rat sa Pakistanom 1971. godine, preneo je AFP.

- Postali su nasilni i napali nas. Policija je uzvratila vatrom - naveli su policijski zvaničnici, dodavši da je na desetine ljudi povređeno, a da je nasilje izazvano izricanjem smrtne kazne.

Policija, svedoci i lokalni mediji kažu da je poginulo najmanje 17 ljudi, a 200 povređeno u sukobima aktivista stranke Džamat-e-Islami u više od 12 oblasti.

Demonstranti su zapalili hinduistički hram i nekoliko kuća u oblasti Noahali, južno od Dake.

U prestonici vlasti su angažovale dodatne policijske snage, saopštio je ministar unutrašnjih poslova.

Prema rečima tužioca Sijeda Hajdera Alija, Sajedi je osuđen na smrt vešanjem, pošto je proglašen krivim po osam tačaka optužnice, koje uključuju ubistva, podmetanje požara, silovanja i nasilno preobraćanje hinduista u islam.

On je treći koga je osudio ovaj kritikovani sud, čije su i ranije presude nailazile na ogorčenost islamista koji tvrde da je svrha tih sudskih procesa više poravnanje računa nego zadovoljenje pravde.

Sajedi je na sudu rekao da nije počinio nikakav zločin i da sudije nisu donele odluku po savesti, već pod ogromnim pritiskom demonstranata koji su zahtevali veliku kaznu.

Advokat odbrane Abdur Razak kazao je da je odluka suda politički motivisana, da je Sajedi žrtva čiste nepravde i da će se žaliti na presudu.

Sud se suočava sa optužbama da uzima na nišan samo opoziciju sa prenaduvanim optužnicama, a grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da njegovi sudski postupci ne zadovoljavaju međunarodne norme.

Vlada odbacuje optužbe i tvrdi da su suđenja potrebna kako bi se izvidale rane iz rata u kojem je, prema njenim podacima, ubijeno tri miliona ljudi.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA