Knežević: Spreman sam i na ostavku!

Ministar poljoprivrede iskazao je spremnost da napusti položaj ukoliko se utvrdi da je njegova odgovornost zbog povećanog nivoa aflatoksina u mleku najveća

  • 10

Ministar poljoprivrede Goran Knežević naglasio je da je odluka Vlade Srbije o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku iznuđena odluka kojom se spasava poljoprivreda.

Knežević je poručio da je spreman da ponese odgovornost, pa i podnese ostavku, ukoliko je njegova odgovornost najveća.

Knežević je za sutra najavio razgovor sa Aleksandrom Vučićem o odgovornosti zbog situacije oko mleka "na kojem će biti donete konkterne mere o preuzimanju dela odgovornosti za neke stvari, o čemu će javnost sutra i biti obaveštena".

- Ako se pokaže da je moja odgovornost najveća, ja sam potpuno spreman, i to sam rekao i prvom potpredsedniku Vlade Vučiću i predsedniku Vlade Ivici Dačiću, da ponesem odgovornost i podnesem ostavku - rekao je Knežević za RTS, odgovarajući na pitanje da li su moguće i ostavke zbog situacije nastale oko mleka.

On je ponovio da su u celu situaciju umešani i razni lobiji, kao i da je DS "pokušala da uništi poljoprivrednike".

- Za ovo neko mora da preuzme odgovornost i sa strane institucija na čelu sa mnom i neko drugi ko je uzbunjivao javnost - rekao je Knežević.

On je još jednom naglasio da je jučerasnja odluka Vlade Srbije doneta kako bi se spasla srpska poljoprivreda, jer Srbija nije dovoljno bogata zemlja da baca dnevno između 300.000 i 400.000 litara mleka, a može da ga izvozi u dve trećine sveta.

On je ponovio da su sve referentne institucije saopštile da ta količina aflatoksina u mleku nije štetna po zdravlje građana i naglasio da je mleko u prodavnicama bezbedno.

Ministar je dodao da će se u narednim godinama težiti da se granica aflatoksina ponovo poveća, ali da se prethodno mora napraviti infrastruktura, pre svega nacionalna referentna labaratorija, koju prethodna vlast nije napravila.

Na pitanje da li je umesto takve odluke Vlada trebalo da pooštri kriterijume za proveru stočne hrane, Knežević je rekao da u Srbiji ima oko 500.000 domaćinstva koji se bave proizvodnjom mleka i najviše njih ima dve do tri krave i da je teško to sve obići i posavetovati šta treba da se uradi.

Ministar je ponovio da je Vlada donela zaključke da privremeno zatvori 73 farme, kojima će dati zdrav kukuruz, kao i da su slične mere donele i vlade zemalja u regionu, koje su se susrele sa sličnim problemima.

Na pitanje zašto se pre donošenje odluke o većem dozvoljenom nivoa aflatoksina u mleku nisu sačekali rezultati analize iz Holandije, Knežević je rekao da to ništa ne bi rešilo, a da je Vlada morala da sačuva poljoprivredu.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јогого

    1. mart 2013 | 10:33

    Pa onda je i podnesi,šta praviš ovaj narod retardima.Vučiću teraj ovog!!!

  • ?

    1. mart 2013 | 10:22

    Ti da povecas nivo aflatoksina! Pa ako je tako, odmah daj ostavku! Niko normalan ne daje takve izjave!

  • Mikloš

    1. mart 2013 | 12:04

    ne mogu više ovog čoveka da gledam očima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA