TELEGRAF U ABU DABIJU: Grad u kojem nema poroka i kriminala! (FOTO)

Abu Dabi je grad u kojem je alkohol zabranjen, kockari tu nemaju šta da traže jer nema kazina ni kladionica, dok muškarci ne mogu da vide slobodno odevene žene - one imaju plaže samo za njih

  • 2

GRAD KOJI VREDI DOŽIVETI! Ovo je definitivno mesto koje na prvi pogled osvaja, na drugi vas privlači, dok na treći odlučujete da tu ostanete. Abu Dabi je metropola sa ogromnim građevinama, bulevarima sa sedam traka, luksuznim hotelima, plažom dugom osam kilometara i predstavlja mesto gde su svi poroci zabranjeni!

Abu Dabi je glavni grad UAE, sedište je istoimenog emirata i drugi je po veličini grad u državi. Smešten je na ostrvu u Persijskom zalivu, koje je od kopna udaljeno svega 250 metara, a sa kojim je spojeno mostovima "Makuta", "Musafah" i "Al Remom". To je pre svega grad stranaca, jer su domaći Arapi ovde manjina i izbegavaju da se mešaju sa došljacima.

Ovaj grad je pre nešto više od 50 godina bio pustinja puna koliba od blata i palminog drveća i bio je u senci glamuroznog i hedonističkog Dubaija. Osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Zaid bin Sultan Al Nahijan lično je projektovao današnji izgled ove metropole. On je u mape ucrtao bulevare, kružne tokove, hotele i sve ono što danas krasi ovo mesto i što će ga u budućnosti činiti posebnim.

Na mestu gde je nekada bila pustinja, danas je napravljena raskošna promenada, uz koju se prostire peščana plaža duga više od osam kilometara. Fontane krase bujne vrtove, sve je besprekorno čisto. Najlepše je u predvečerje, kada se temperatura malo spusti. Zanimljivo je to što svaki cvet, drvo ili žbun na ulici ima svoju prskalicu za zalivanje.

NAFTA PREOBRAZILA GRAD U KOSMOPOLITSKU METROPOLU!

Brz razvoj i nagla urbanizacija, zajedno sa visokim prosekom priraštaja, preobrazili su grad u kosmopolitsku metropolu. Danas je Abu Dabi političko središte zemlje, centar industrijske aktivnosti, ali je takođe i kulturno-trgovačko mesto.

Arhitektura u Abu Dabiju slična je onoj koja se može videti u SAD, ali je dopunjena elementima arapske kulture. Ponekad se čini kao da ste promašili kontinent, naročito dok prolazite kraj velikih trgovačkih centara, nebodera i sveprisutnih "Mekdonaldsa" ili "Burger kinga". Na trenutak zaista možete pomisliti da ste u Njujorku.

Veći deo Abu Dabija nalazi se na ostrvu, međutim mnoga predgrađa su na kopnu.

Javni gradski saobraćaj u ovom gradu uključuje gradski prevoz autobusom, taksijem, trajektima, ali i avionima.

Nemojte se začuditi ukoliko na ulici vidite da ljudi u koloni čekaju svoj red da bi ušli u taksi ili ako vas svakih 20 minuta preleti neki privatni avion.

Aerodrom u Abu Dabiju "Etihad" drugi je po veličini u UAE, dok je najveća zgrada "Abu Dhabi Investment Authority Tower".

GRAD BEZ POROKA - NEMA ALKOHOLA, KOCKE I RAZGOLIĆENIH ŽENA

Ovo je grad bez poroka, alkohol je zabranjen, u prodavnicama ga nema, a toči se samo na određenim mestima, uglavnom u pabovima ili barovima luksuznih hotela i prilično je skup. Jedan od najvećih prekršaja je šetanja gradom pod uticajem alkohola.

U ovom mestu strastveni kockari nemaju šta da traže, jer ne postoje kazina i kladionice, a ukoliko želite klađenje na internetu, prilikom unošenja reči "bet" bićete automatski izlogovani sa mreže.

Na megalomanskim ulicama, koje krase iste takve građevine, nećete moći da vidite oskudno odevene devojke ili žene, kao što je to slučaj prilikom sunčanih dana u Beogradu ili u nekoj drugoj evropskoj metropoli.

VIŠE TEORIJA O POREKLU IMENA!

Poreklo imena Abu Dabi nije do kraja jasno i postoji više teorija. Jedna od njih je ona po kojoj su na tom području živeli zaby (arapska reč za divljač, antilope, odnosno gazele). Prema drugoj teoriji, grad je dobio ime po čoveku koji je lovio antilope, "ocu gazela" (abu je arapska reč za oca). Neki Beduini naselje su zvali i Umm Zaby (majka antilopa).

Sudeći prema knjigama arapskih istoričara i pesnika, ime grada se prvi put javlja pre više od 300 godina. 

DŽAMIJA ŠEIKA ZAJEDA BIN SULTANA POPUT TADŽ MAHALA!

Pesma mujezina koji zove na molitvu često se čuje, a džamije se nalaze na svakom koraku. One su uglavnom manje i često su neugledne, što je pomalo čudno za tako bogatu zemlju.

Najlepša među njima je džamija pokojnog šeika Zajeda bin Sultana el Nahjana, koja se nalazi van grada, a stilom i arhitekturom pomalo podseća na Tadž Mahal i sigurno je jedna od najlepših građevina u UAE.

Krase je četiri minareta, koja su sagrađena u persijskom, arapskom i turskom stilu, ogromne kupole, dok je unutrašnjost zanimljiva po prelepim i skupocenim lusterima, kao i tepihu koji se prostire duž čitave džamije i koji je izvezen iz jednog dela.

Čitav kompleks ove prelepe građevine izgleda fenomenalno i niko ko je vidi ne može ostati ravnodušan.

PROSEČNA ZARADA JE 2.800 DOLARA MESEČNO!

Na vrhu piramide su domaći Arapi, koji su ovde apsolutni gospodari, zaštićeni su svim zakonima i uglavnom su bogati po rođenju. Ispod njih su dobrostojeći Arapi i Libanci, kao i dobro plaćeni zapadnjaci, pridošli sa svih krajeva sveta. Slede Filipinci i ostali Azijati, a na samom dnu društvene lestvice su Indijci, Pakistanci i siromašni arapski došljaci, koji rade najmanje plaćene poslove i neretko služe kao potpuno pokorna, skoro pa robovska radna snaga.

Jedna od prvih stvari koju shvatite kad posetite ovaj grad jeste da ste kao zapadnjak (belac) privilegovani sve dok poštujete pravila i okrećete glavu od mnogih stvari.

Prosečna zarada u ovom gradu je 2.800 dolara mesečno, što je sasvim dovoljno za pristojan život bez oskudevanja.

Cene su zaista prihvatljive čak i za ljude koji dolaze iz Srbije. Dovoljno je reći da ćete za jedan evro dobiti tri litara benzina.

ŽENE SU POSEBNE U SVAKOM POGLEDU!

Žene su ovde posebna i komplikovana priča. Iako su uglavnom obučene u tradicionalne duge crne haljine "nikab", ispod njih najčešće nose modernu zapadnjačku odeću (skupih modnih marki), a ni štikle nisu retka pojava.

Iako se podstiče njihovo obrazovanje i školovanje, tradicija je još veoma jaka i mnoge se udaju na starinski način - dogovorenim brakovima. One imaju posebne bazene, plaže i klubove i ne komuniciraju otvoreno sa muškarcima.

Muškarci Arapi zadržali su svoju tradicionalnu nošnju, pa su obučeni u dugačke bele haljine, u kombinaciji sa tradicionalnim maramama, imaju najnovije modele mobilnih telefona i najluksuznije automobile.

KLIMA JE PUSTINJSKA I SUVA, PRAĆENA OLUJAMA!

Klima u Abu Dabiju je pustinjska, sunčano plavo nebo može se očekivati tokom cele godine. U razdoblju od juna do septembra uglavnom je vruće i vlažno, sa prosečnim najvišim dnevnim temperaturama iznad 35°C.

U tom razdoblju mogu se stvoriti i peščane oluje, koje u nekim slučajevima mogu smanjiti vidljivost na svega nekoliko metara.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дражен

    3. mart 2013 | 10:53

    .. Осим што је цео, сам по својој бити порок. И потпуни криминал спрам човека.

  • Oroku Saki

    3. mart 2013 | 10:29

    Džabe sve to kad nema poroka... Nek' odu ovi Arapi malo u Las Vegas, Berlin itd. pa da vide kako se tamo radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA