BABIĆ: RFZO nije pred bankrotom

- Tvrdim da RFZO nije pred bankrotom. Danas smo isplatili plate u zdravstvu. Neuplaćivanje doprinosa Fondu u nadležnosti je Ministarstva finansija, koje jedino ima instrumente da poboljša naplatu - rekao je novi direktor RFZO

  • 4

Novi direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), prof. dr Momčilo Babić, izjavio je da Fond nije pred bankrotom, i najavio promene dosadašnjeg načina godišnjeg ugovaranja i plaćanja usluga Fonda zdravstvenim ustanovama.

- Tvrdim da RFZO nije pred bankrotom. Danas smo isplatili plate u zdravstvu. Neuplaćivanje doprinosa Fondu u nadležnosti je Ministarstva finansija, koje jedino ima instrumente da poboljša naplatu - rekao je Babić u intervjuu za "Politiku".

On je najavio da će ubuduće na sajtu Fonda javnosti biti na raspolaganju ažurirani podaci o svima koji ne izvršavaju obaveze prema Fondu, ističući da je cilj RFZO da svi građani Srbije budu osigurani i da će se to desiti u naredne četiri godine.

Direktor RFZO je kao najbitniju novinu naveo drugačiji način ugovaranja i plaćanja usluga RFZO zdravstvenim ustanovama na godišnjem nivou. Njima se, kako je precizirao, više neće plaćati prema broju zaposlenih lekara, već prema broju pacijenata koji su se opredelili za te lekare.

Najavio je i da će vrlo skoro biti napravljen nacionalni centar za transplantacije.

On je takođe istakao da će se ubuduće novčano kažnjavati svako nepoštovanje liste čekanja za operaciju, kao i da će se praviti liste čekanja za svaki pregled na koji se čeka duže od 14 dana.

Na pitanje da li ćemo ubuduće moći da biramo da li ćemo se lečiti u privatnoj ili državnoj ordinaciji, Babić je rekao da sa 260 evra, koliko se po stanovniku u Srbiji izdvaja za zdravstvo, nigde u svetu ne može da bude ostvareno puno prava iz zdravstvenog osiguranja.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mik

    2. mart 2013 | 08:42

    Slažem se,verovatno je tih 260 eura je među najnižim u Evropi,ali šta mi dobijamo za tu sumu? Čekanje od po par sati za najobičniji pregled,čekanje od po par meseci za ultrazvuk,čekanje od po godinu dana za magnetu rezonancu,akušere i ginekologe koje moraš dodatno da stimulišeš kako bi odradili porođaj... Malo li je?

  • Vlada

    2. mart 2013 | 12:51

    Sta reci kad su svi isti ja sam na hemodijalizi 3 godine nemogu duseke da promene na dijalizi koji su puni baterija krvavi i smrde ja sam se bunio a sestra mi kaze ovo je bolnica kao da sam njoj iz dzepa uzeo nemam komentar celo zdrastvo je u raspadu i ovo za ginekologe je apsulutna istina,,,

  • Dragan

    2. mart 2013 | 10:36

    Svake cetiri godine novi genije. Misle, ako su na toj poziciji da su pametni. Tu su zato sto su poltroni . Procitajte biografiju sa kim je prof bio dobar. Menja finansiranje bolnica. Opet genijalna ideja. Nwka pogleda kako to rade drugi u Evropi. Menjajte nacin placanja doktora. Nismo svi isti kao u socijalizmu. Nazalost prof.je iz komunizma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA