Lavrov: Rezolucija o Siriji nije realna

Šef ruske diplomatije tvrdi da nacrt rezolucije, na koji su Rusija i Kina uložile veto, treba da bude izmenjen

  • 0

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Moskvi da je nacrt rezolucije o Siriji, na koji su Rusija i Kina uložile veto u Savetu bezbednosti UN, u sadašnjem obliku malo izvodljiv i da treba da bude ispravljen i razjašnjen.

- Postoje dve grupe problema. Prva se odnosi na zahteve režimu. U prilično velikom spisku zahteva vladi Sirije kaže se da povuče svoje snage bezbednosti i vojsku iz svih gradova i naselja natrag u kasarne. Predložili smo, potpuno prirodno, da istovremeno prestane nasilje oružanih grupa i zauzimanje naselja - rekao je Lavrov po povratku sa Međunarodne bezbednosne konferencije u Minhenu.

On je ocenio da poziv vladi da se jednostrano evakuiše iz naselja nije realan i pitao da li se SB UN zauzima za nerealnu rezoluciju, ističući da "lider pri zdravoj pameti ne predaje grad tako jednostavno“.

- To znači samo jednu stvar, da se Savetu bezbednosti UN predlaže da uđe u građanski rat priklanjajući se jednoj strani - smatra Lavrov.

Šef ruske diplomatije ukazao je i na drugu grupu problema koji se odnose na uspostavljanje nacionalnog dijaloga u Siriji.

Lavrov je podsetio da inicijativa Arapske lige iz novembra jasno kaže da nacionalni dijalog, bez ikakvog mešanja spolja, treba da uključi sve strane u Siriji, bez prejudiciranja rezultata dijaloga. U nacrtu rezolucije, međutim, piše da bi dijalog trebalo da bude u skladu sa agendom koja je predviđena nacrtom, objasnio je on.

Lavrov je istakao da ne zna da li je odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada izlaz iz situacije, ali je izrazio uverenje da o tome treba da odluče Sirijci.

Ministar spoljnih poslova Rusije otputovaće 7. februara u Damask gde će razgovarati sa sirijskim predsednikom Asadom.

Asadova porodica, koja upravlja Sirijom od 1971. godine, pripada manjinskoj šiitskoj sekti alavita, a zvanični Damask za nasilje optužuje "terorističke grupe".

UN su nedavno saopštile da je broj žrtava 10-mesečnih nemira u Siriji premašio 5.400, a da je najmanje 400 ljudi ubijeno od dolaska posmatračke misije Arapske lige u ovu zemlju 26. decembra prošle godine.

(Telegraf.rs/izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA