Promeniti pravilnik o ocenjivanju učenika!

Sporna je odredba koja kaže da se učeniku zaključuje prelazna ocena i u situaciji kada, na primer, od deset ocena ima devet jedinica i jednu dvojku

  • 0

Društvo matematičara Srbije zatražilo je izmenu pravilnika o ocenjivanju učenika, a u Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je tekst loše protumačen i da se u praksi ne može dogoditi da učeniku koji ima nekoliko jedinica i jednu dvojku bude zaključena prelazna ocena.

Za matematičare je sporna odredba koja kaže da "zaključna ocena za uspeh iz predmeta ne može biti veća od najveće periodične ocene dobijene bilo kojom tehnikom provere znanja, niti manja od aritmetičke sredine svih ocena".

To bi, prema njihovom tumačenju, značilo da se učeniku zaključuje prelazna ocena i u situaciji kada, na primer, od deset ocena ima devet jedinica i jednu dvojku.

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević objašnjava da u Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju iz 2011. godine nigde nije propisano na koliko decimala se zaključuje ocena.

- Zaokruživanje srednje ocene na ceo broj rešava nedoumicu - rekao je Antonijević Tanjugu, podsetivši na to da je učenik, na primer, sa prosecnom ocenom 2,34 dovoljan , a da je sa prosekom 2,56 postigao dobar uspeh.

Antonijević ističe da odeljensko veće ima pravo da ne prihvati predlog zaključne ocene predmetnog nastavnika i da u tom slučaju utvrđuje novu ocenu glasanjem.

- Odeljensko veće može glasanjem da neku ocenu promeni, koja ne može biti veća od najveće periodične ocene koju učenik dobije - rekao je pomoćnik ministra zadužen za predškolsko, osnovno i obrazovanje odraslih.

On navodi da u praksi nijedno nastavničko veće sigurno neće doneti odluku da učeniku koji ima nekoliko nedovoljnih ocena i jednu dvojku zaključi prelaznu ocenu.

- U praksi do sada toga nije bilo - rekao je on, i istakao da će pravilnik biti izmenjen ako se i ubuduće pokaže da dovodi u nedoumicu učenike, roditelje i nastavnike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA