LE PEN: Referendum za izlazak Francuske iz EU

Liderka opozicionog Nacionalnog fronta (FN) Marin le Pen zatražila je od francuskog predsednika Fransoa Olanda da u januaru 2014. godine sazove referendum o izlasku Francuske iz EU

  • 2

Liderka opozicionog Nacionalnog fronta (FN) Marin le Pen zatražila je od francuskog predsednika Fransoa Olanda da u januaru 2014. godine sazove referendum o izlasku Francuske iz EU.

- Tražim od predsednika republike da u januaru 2014. godine organizuje referendum o izlasku Francuske iz EU - izjavila je ona na sastanku Nacionalnog saveta svoje partije, preneo je AFP.

Le Penova je rekla da će Nacionalni front pozvati svoje birače da glasaju za izlazak iz Unije, osim ako francuska Vlada u međuvremenu ne sprovede četiri ključne reforme za koje se zalažu desničari - povratak nacionalnoj valuti, ukidanje zone Šengena, vraćanje ekonomskog patriotizma i protekcionizma na granicama i davanje prednosti nacionalnim zakonima u odnosu na one evropske.

- Pošto ne verujemo da Vlada ovo želi ili može da ostvari, smatramo da će izlazak iz EU biti jedino moguće rešenje - kazala je ona.

Le Penova je i ranije iznosila predlog o povlačenju iz Unije, i najavljivala da će, u slučaju da Vlada odbije da organizuje referendum, FN iskoristiti izbore za evropski parlament kao "veliki referendum za ili protiv izlaska iz EU".

Francuska će se, prema njenim rečima, sledeće godine naći na prekretnici zbog ukidanja granica i mera štednje.

Francuska nije prva evropska zemlja u kojoj se može čuti ideja o povlačenju iz EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je u januaru da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti raspisan referendum o izlasku Velike Britanije iz Unije ukoliko Brisel ne sprovede korenite reforme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    3. mart 2013 | 17:21

    E srbine gedjo dok ti stignes u EU oni ce se raspadnu. E srbine gedjo hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA