I U SRBIJI: Večeras skok sa ivice svemira! (VIDEO)

Tačno 20 nedelja nakon Feliksovog uspona do stratosfere i skoka nazad do zemlje, Društvo za promociju i popularizaciju nauke, u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Srbije (RHMZ) i pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke Republike Srbije, na isti put šalje - druga Maksima

  • 0

Tačno 20 nedelja nakon Feliksovog uspona do stratosfere i skoka nazad do zemlje, Društvo za promociju i popularizaciju nauke, u saradnji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom Srbije (RHMZ) i pod pokroviteljstvom Centra za promociju nauke Republike Srbije, na isti put šalje - druga Maksima.

RHMZ inače dva puta dnevno šalje meteorološke balone (u podne i u ponoć svakog dana). Oni lete do visine od oko 30 km kako bi prikupili podatke o temperaturi, pritisku, vlažnosti vazduha, kao i brzini i pravcu vetra na različitim visinama, koji su neophodni za vremensku prognozu.

Danas će, pored ovih mernih instrumenata, balon do stratosfere nositi i specifičnu opremu koju šalje Društvo za promociju i popularizaciju nauke (DPPN), ali i malog astronauta, figuricu druga Maksima, kao i dve kamere i GPS.

- Zakrivljenost planete na kojoj živimo oduvek je inspirisala naučnike, ali i običan svet, koji ju je opažao izdignuvši se time iznad intuitivne percepcije realnosti. Stratosferski balon, opremljen sada već široko dostupnim tehnologijama, može približiti zainteresovanima ovu perspektivu - kaže Nemanja Đorđević, koordinator projekta.

Let do ivice svemira planiran je za 9 sati ujutru, po lokalnom vremenu.

Na sajtu Društva za promociju i popularizaciju nauke (www.dppn.rs) moći će da se na svake dve sekunde vide novi podaci o visini balona, brzini i pravacu vetra (pravac kao ugao od severa u negativnom matematičkom smeru), temperaturi, pritisku i vlažnosti vazduha, kao i grafički prikaz dosadašnjeg kretanja balona.

Društvo za promociju i popularizaciju nauke (DPPN) komentariše, sumnja i skreće pažnju na nauku, naučnike i sebe. Glavni motiv je davno zaboravljen, a ostali su stalni entuzijazam, prisutnost u svom vremenu i velika potreba da se o nauci priča sa osmehom.

Pogledajte kako je sličan projekat rađen u drugim zemljama:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA