Nemačka spušta rampu Bugarima i Rumunima

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke zapretio je vetom ukoliko Rumunija i Bugarska budu tražile da se glasa o njihovom ulasku u u režim "zone Šengena"

  • 4

Nemačka će sprečiti stupanje Bugarske i Rumunije u režim "zone Šengena" kada se 7. i 8. marta sretnu evropski ministri unutrašnjih poslova i pravde da raspravljaju o tom pitanju, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih.

- Ukoliko Rumunija i Bugarska budu insistiralli na glasanju, pokušaj će propasti zbog nemačkog veta - rekao je Fridrih u intervjuu "Špiglu".

Prema rečima nemačkog ministra, čak ni i ideja o delimičnoj saglasnosti, na primer ulasku vazdušnim ili morskim putem, ne podleže razgovoru. Fridrih je rekao da su Bugarska i Rumunija, koje su se pridružile Evropskoj uniji 2007, trebalo da se pozabave mnogo odlučnije korupcijom i da će nemački građani prihvatiti širenje "zone bez granica" ako budu ispunjeni suštinski zahtevi, što - po njemu, trenutno nije slučaj, preneo je Rojters.

Rumunska agencija Ađerpres prenela je i Fridrihove reči da pravo na slobodu kretanja znači da svaki građanin EU može da živi u svakoj državi-članici, ako radi ili studira, i tada je dobrodošao.

- Međutim, ko god dolazi samo da uzme državnu pomoć i zato krši slobodu kretanja, treba da bude sprečen - rekao je nemački ministar.

Rumunska agencija navodi da su Nemci zabrinuti da bi pristupanje navedene dve zemlje dalje povećavalo broj imigranata u Nemačku, što može negativno da se odrazi na njihov sistem socijalne zaštite.

Ministarstva inostranih i unutrašnjih poslova Rumunije izdala su danas saopštenje u kom navode da je "Rumunija ispunila sve kriterijume za pristupanje Šengenskoj zoni kako je to traženo" i da je to "činjenica koju su priznale sve zemlje-članice".

RUMUNSKI ŠEF DIPLOMATIJE: MOŽEMO DA ŽIVIMO I BEZ ŠENGEN ZONE

Šef rumunske diplomatije Titus Korlatean je, pak, sinoć u izjavi TV kanalu "Realitatea" da bi novo odlaganje pristupanja Rumunije Zoni Šengena bilo nefer kao i da Rumuni "mogu da žive i bez Šengenske zone kao što su živeli i do sada".

- Šta je zaključak ukoliko ne dobijemo legitimnu i fer odluku? Činjenica da ovaj proces zasnovan na objektivnim kriterijumima - na evropskom sporazumu, na kraju nije više kredibilan i čini da više nisam zainteresovan za taj proces - rekao je rumunski ministar, navodeći da je Rumunija uložila milijardu evra u osiguravanje svojih granica.

- A ako to i dalje nije dovoljno, dozvolite da ponovim - ja nisam više zainteresovan za taj proces - rekao je Korlatean.

Rumunski predsednik Trajan Basesku, kako prenosi Ađerpres, distancirao se, međutim, od te izjave Korlateana i rekao da to treba tumačiti kao "isključivo njegovo mišljenje".

- Basesku se distancira od takvih izjava, ponavljajući činjenicu da će Rumunija biti zainteresovana za priključenje Šengenskoj oblasti što je pre moguće - rekao je portparol rumunskog predsednika Bogdan Oprea.

Basesku je, takođe, pozvao ministra spoljnih poslova da ne daje takve izjave kako "ne bi izazivao pogrešnu percepciju među članicama EU".

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    4. mart 2013 | 07:16

    Hahaha...dobrodosli u EU...mesto gde su svi jednaki.osim jednakijih :)

  • русија

    4. mart 2013 | 01:41

    распашће се трула европа 5 пута брже него југа. а наши издајници навалили у зло звано европа као мутави

  • djole

    4. mart 2013 | 12:24

    Toni nemoj tako, i vi ulazite za koji mesec. Ti si samo kivan što će te biti tretirani kao rumuni i bugari ako se ne varam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA