SEUL: Južnokorejska predsednica se izvinila zbog političke blokade!

Od kada je preuzela dužnost prošle nedelje, Parkova radi bez vlade jer opozicija blokira njen plan restrukturacije, stvaranja novih ministarstava i drugačije podele odgovornosti. Parlament, takođe, nije potvrdio ni imenovanja njenih novih ministara

  • 0

Nova južnokorejska predsednica Park Geun-Hje javno se izvinila danas zbog političke blokade koja onemogućava formiranje njene vlade u vreme povećanih napetosti sa Severnom Korejom.

Otkad je pruzela dužnost prošle nedelje, Parkova radi bez vlade jer opozicija blokira njen plan restrukturacije, stvaranja novih ministarstava i drugačije podele odgovornosti. Parlament, takođe, nije potvrdio ni imenovanja njenih novih ministara.

- Veoma žalim zbog izazivanja zabrinutosti kod ljudi - rekla je Parkova danas u obraćanju preko televizije, navodeći "ozbiljna" kašnjenja, "bez presedana", koja utiču na vođenje državnih poslova.

Opozicija je blokirala plan Parkove o restruktuiranju ministarstava vlade za koji je ona objasnila da ima za cilj da pojača konkurentnost zemlje i otvori nova radna mesta.

Poslanici, takođe, još nisu odredili ni datum saslušanja i potvrde nekih novih ministara koje je imenovala predsednica, prenele su agencije.

Frustracije zbog blokade u parlamentu izrazio je i jedan korejsko-američki preduzetnik koga je Parkova imenovala u vladu, a koji je danas ponudio da se povuče.

To je neugodan i loš početak petogodišnjeg mandata Parkove, prve predsednice Južne Koreje, koja je suočena sa brojnim izazovima zaostajanja privrede, ali i izazovima u odnosu na Severnu Koreju, koja je prošlog meseca izvršila treću nuklearnu probu.

Jedna od promena je i formiranje Ministarstva budućih poslova i nauke, koje treba da realizuje viziju Parkove o novoj "kreativnoj privredi" koja prevazilazi tradicionalnu proizvođačku bazu ekonomije zemlje.

Međutim, opozicione partije su odbacile taj plan da novo ministarstvo preuzme šira prava utvrđivanja buduće politike razvoja, koja sada rade nezavisna državna tela.

Odbacujući zabrinutost opozicije kao bezrazložnu, Parkova je rekla da je njen predlog usmeren na jačanje južnokorejske konkurentnosti i zatražila od parlamenta da usvoji zakon i dopusti vladi da počne sa radom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA