VRANJE: Pahomije zarađuje od prodaje šume!

Udruženje „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za navodnu bespravnu seču šume na planini Kozjak, od čije prodaje prihode dele partneri - Eparhija vranjska s vladikom Pahomijem na čelu i beogradska firma „Fornet“ d. o. o.

  • 3

Udruženje za zaštitu životne sredine „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ podnelo je krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja protiv rukovodioca zaštićenog područja „Predeo izuzetnih odlika Dolina Pčinje“ Igora Aleksića i republičkog inspektora za šumarstvo za Pčinjski okrug Viktora Filipovskog što, navodno, nisu sprečili bespravnu seču šume na planini Kozjak, iako im je to u opisu posla.

Šumom na oko osam stotina hektara gazduje beogradska firma „Fornet“ d.o.o. prema ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji sa vlasnikom šume, Eparhijom vranjskom.

Eparhija sa vladikom Pahomijem na čelu po tom ugovoru zarađuje 51 odsto ukupnog godišnjeg prihoda od prodaje manastirske šume, a „Fornet-u“ pripada 49 procenata prihoda.

U šumskom reviru Manastira Prohor Pčinjski dosad je posečeno od tri do četiri hiljade kubika ogrevnog i tehničkog drveta čija je tržišna cena na ovom području oko 140.000 evra. „Zeleni“ kažu da seča tamo uopšte nije dozvoljena.

- Seča traje i dalje bez ikakvih saglasnosti i kontrole, iako se radi o zaštićenom području druge kategorije „Dolina Pčinje“ pod ingerencijom Eparhije vranjske. Posečena su potpuno zdrava stabla, neka stara i po nekoliko stotina godina, tako da nema govora o sanitarnoj seči na koju se oni vade - naveo je predsednik „zelenih“ Rade Vasilev.

Direktorka preduzeća „Fornet“ Jelena Marković demantuje da je posečeno zdravo drveće.

- Imali smo samo sanitarnu seču prema mišljenju i odobrenju Zavoda za zaštitu prirode - rekla je Markovićeva, uz napomenu da su policijski inspektori iz Vranja obavili kontrolu u prostorijama te firme u Beogradu i pokupili celokupnu dokumentaciju - robno i materijalno knjigovodstvo, papire o posečenoj i prodatoj šumskoj građi, podatke o tome koliko je novca i ogrevnog drveta dato Eparhiji vranjskoj. Odluka policije i nadležnog tužilaštva i rezultati kontrole se tek očekuju.

Komisija Ministarstva za šumarstvo zabranila je „Fornet“-u do daljeg seču šume na Kozjaku jer su je sprovodili bez evidentiranja o obeležavanja stabala.

(K. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonko Lazarevic

    4. mart 2013 | 19:28

    Žrtva satanističkih NVO, potajno podržanih od strane ekumenističkog dela SPC, prvo su mu pakovali pedofiliju i blud a sada pokušavaju kao Artemija da ga optuže za zloupotrebe... Tako prolaze pobornici tvrde pravoslavne struje koji ne daju Kosovo ne priznaju Vatikan i njegove zapovesti, odbacujući svaku mogućnost ekumenističke prakse u SPC ...

  • Jovana Maric

    5. mart 2013 | 08:49

    A kad nekome padne neko trulo i staro stablo na glavu, kola, kolica koja gura mama.....gde su i sta kazu Zeleni?!

  • русија

    5. mart 2013 | 05:23

    екуменизам је зло

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA