Formirana Radna grupa za reformu pravosuđa

Ministar pravde formirao je Radnu grupu za izradu Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje. Na čelu Radne grupe biće Nikola Selaković, a grupa će ukupno imati 24 člana

  • 1

Ministar pravde Nikola Selaković formirao je Radnu grupu za izradu Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine i Akcionog plana za njeno sprovođenje, saopšteno je večeras.

Na čelu Radne grupe biće ministar Selaković, a grupa će ukupno imati 24 člana.

Kako se navodi u radnom tekstu Nacionalne strategije za reformu pravosuđa, taj proces ostaje važan prioritet Srbije u cilju unapređivanja nezavisnosti pravosudnog sistema, nepristrasnosti i kvaliteta pravde, unapređenja stručnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sistema.

"Imajući u vidu potrebnu za stalnim procesom strateškog planiranja, Ministarstvo pravde i državne uprave odlučilo se za donošenje Strategije za period 2013-2018. Ova Strategija predstavlja nastavak reformskih aktivnosti postavljenih Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa za period 2006-2011", navodi se u tom dokumentu.

Strategija za reformu pravosuđa, kako se ističe u radnom tekstu, predstavlja sastavni deo faze "finog podešavanja" usvojenog pravnog okvira, institucionalno i profesionalno jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Pravosudne akademije.

Cilj nove Strategije je da omogući povezivanje procesa reforme pravosuđa sa procesom evropskih integracija, navodi se u tom dokumentu.

Za razliku od prethodne Strategije, koja se pretežno bavila reformom sudskog sistema, nova Strategija će biti šira, ali će i korigovati neke prethodne reformske aktivnosti na osnovu ocena protekle reforme i analize ispunjenosti Strategije iz 2006.

"Osnovna uloga Nacionalne strategije reforme pravosuđa jeste da odredi odgovarajući pravac i prioritete, ali i tempo, odnosno brzinu pomenutog procesa, organizovanih i ciljno usmerenih reformskih aktivnosti", navodi se u radnom tekstu Nacionalne strategije.

Osim Selakovića u radu će učestvovati i pomoćnici ministra Čedomir Backović, Slavoljub Carić i Ljiljana Blagojević, državni sekretar Danilo Nikolić, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, predsednik Advokatske komore Dragoljub Đorđević, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, poslanik Vladimir Cvijan, programski direktor "Transparentnosti" Nemanja Nenadić i drugi.

(M. B. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    4. mart 2013 | 23:02

    Meni se ovo dopada: "institucionalno i profesionalno jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Pravosudne akademije." Samo se nadam da neće jačati ove stare članove VSS i DVT koji su upropastili prethodnu reformu svojim podaničkim ponašanjem!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA