Bebe od rođenja narko-zavisnici

U pojedinim porodilištima u Srbiji godišnje bude i po desetak beba koje lekari moraju da odvikavaju od droge, jer su im se majke u trudnoći drogirale

  • 1

Broj beba rođenih kao zavisnici od opijata, jer su im se majke i u trudnoći drogirale, u stalnom je porastu u Srbiji, upozoravaju lekari.

Za sada nema zvaničnih podataka za celu zemlju, ali u pojedinim gradskim porodilištima na svet dođe i po desetak beba godišnje koje doslovno moraju da se odvikavaju od droge.

Novorođenčad postaju zavisnici od narkotika ako su im majke tokom trudnoće koristile psihoaktivne supstance, poput heroina i kokaina, a potom ih preko krvi prenele na fetus.

U ovakvim slučajevima tek rođene bebe padaju u apstinencijalnu krizu kao pravi narkomani, zbog čega im se pripisuju terapije za odvikavanje.

Specijalista pedijatrije Dečije bolnice u Tiršovoj Saša Milićević upozorava da je poslednjih godina sve učestalija pojava porodilja koje su zavisne od takozvanih teških droga.

- Praksa pokazuje da iz godine u godinu taj broj raste. Ginekolog i pedijatar rade niz analiza u toku trudnoće, pa kad-tad saznamo da je pacijantkinja narkoman. Međutim, važno je širiti svest o tome da je veoma korisno da majka sama prijavi kako ne bismo gubili vreme, jer se to bebi može odraziti na razne organe, pogotovo kad je reč o intravenskom narkomanu - kaže Milićević.

Da je u pitanju novorođenče u apstinencijalnoj krizi moguće je utvrditi u roku od 24 sata do 48 sati po rođenju, ali se neretko dešava da se ta pojava ispolji po otpuštanju iz bolnice.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Jasna Dragan Saveljić objašnjava da se kod takvih beba javlja čitav niz simptoma.

- Imaju poremećaj u ishrani, uznemirene su, plaču, povraćaju, učestalo se znoje, kraće spavaju, a kod težih slučajeva javlja se i temperatura. Zadržavaju se na odeljenju nekoliko dana i leče se tabletama. Uvek ih negujemo na nekom tamnom i tihom mestu - kaže doktorka Saveljić.

Doktor specijalne bolnice za lečenje narkomanije "Dr Vorbojev" Igor Boljbuh navodi da ima slučajeva da se beba od zavisnosti leči i po nekoliko nedelja.

- Nedavno nam je pomoć u lečenju tražio bračni par u trenutku kada je žena zavisnica bila trudna. Nakon intenzivne terapije i nakon porođaja beba je zadržana mesec dana na posmatranju. Česta je terapija morfijum, kao i ostali lekovi na bazi opijata. Najvažnije je da majka prekine sa tim načinom života, što u praksi, nažalost, nije slučaj - kaže Boljbuh.

Doktorka Jasna Dragan Saveljić ukazuje na to da ne postoje zakonske mogućnosti da se roditeljima koji su zavisnici oduzmu bebe po automatizmu.

- Glavni problem je to što naš zakon nije regulisao da se od majke koja je zavisnik momentalno dete oduzima, već o tome odlučuje Centar za Socijalni rad - ističe Saveljićeva.

(M. B. / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saska

    6. mart 2013 | 16:00

    Cccc ajd sto se oni drogiraju nego sto jadna deca ispastaju i oni budu zavisnici,Boze sacuvaj svako je danas majka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA