Dačić: Treba uvesti vanrednu situaciju u celoj zemlji

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da Vladi predloži uvođenje vanrednog stanja za celu teritoriju. Sednicom je predsedavao Ivica Dačić. On je opomenuo da se pravi razlika između termina vanredno stanje i vanredna situacija. Opštinske vlasti i štabovi za vanredne situacije u 19 opština smatraju da je za decu bezbednije da ne dolaze u školu

  • 1

Republički štab za vanredne situacije usvojio je danas jednoglasno zaključak o predlogu za proglašenbje vanredne situacije u Srbiji. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslaova Ivica Dacicć rekao je na sednici Štaba da će ta odluka odmah biti prosleđena Vladi Srbije i premijeru Mirku Cvetkoviću.

On očekuje da će Vlada Srbije već danas doneti odluku i proglasiti vanrednu situaciju.

- Imajući u vidu da je u 37 opština proglašena vanredna situacija i da je više od 70.000 ljudi zavejano i odsečeno od komunikacije, devetoro izgubilo život, a jedna se vodi kao nestala procenjujem da ove posledice nije moguće sprečiti pa Štab predlaže Vladi Srbije da proglasi vanrednu sistuaciju na celoj teritoiriji, rekao je Dačić.

On je, takođe, objasnio da je vanredno stanje već ustanovljena politička kategorija, te da ga ne treba mešati sa vanrednom situacijom.

- Vanredna situacija je situacija kada se u slučaju vremenskih i elmentarnih nepogoda, kao i zbog industrijskih havarija angažuju sve raspoložive službe na spasavanju, dok je vanredno stanje već ustanovljena politička kategorija u slučaju nekih problema. I veoma je važno da se te dve kategorije ne mešaju, kao što se poslednjih dana često događalo u saopštenjima lokalnih samouprava, kazao je Dačić.

Sednici Štaba su prisustvovali i ministri odbrane Dragan Šutanovac, zdravlja Zoran Stanković, prosvete Žarko Obradović, rada Rasim Ljajić kao i ministar infrastrukture Milutin Mrkonjć.

Zbog snega i niskih temperatura do sada je u 32 opštine u Srbiji proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Srbije Predrag Marić. Gradski štabovi za vanredne situacije širom Srbije odlučili su da će nastava u osnovnim i srednjim školama biti obustavljena od sutra do 10. februara.

Produžen zimski rasput

Đaci u nekim opštinama u Srbiji dobili su još sedam dana raspusta! Lokalne vlasti 15 opština odlučile su da poslušaju preporuku ministra prosvete Žarka Obradovića, pa nastave u osnovnim i srednjim školama neće biti od 6. do 10. februara. Još duži raspust imaće đaci u opštini Dragačevo - čak dve nedelje!

Gradski štab za vanredne situacije u Subotici odlučio je da zbog nevremena osnovne i srednje škole u tom gradu ne rade u ponedeljak i utorak, 6. i 7. februara. O daljem radu škola, štab će odlučiti u ponedeljak.

U Zrenjaninu ne rade samo srednje škole. Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov doneo odluku da se od 6. do 10. februara obustavi njihov rad, dok će vrtići i osnovne škole raditi po redovnom programu.

- Odluka je doneta na osnovu preporuke Ministarstva prosvete da bi se učenici zaštitili od opasnosti ekstremno niskih tempratura, otežanih uslova u kojima radi prosvetni sistem, ali i kao mera koja podržava stabilizovanje energetskog sektora u Srbiji, rekao je Mihailov.

U ponedeljak neće raditi ni škole u Novom Sadu.

- Odluka o daljem radu biće doneta u skladu sa situacijom, izjavio je danas načelnik Školske uprave Petar Viđikant.

U banatskoj opštini Sečanj proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas predsednik te opštine Predrag Milošević. - Od 6. do 10. februara neće biti nastave za oko 1.500 đaka u osnovnim i jednoj srednjoj školi u Sečnju, objasnio je Milošević.

U beogradskim osnovnim i srednjim školama naredne sedmice neće biti nastave, zbog vanrednih vremenskih okolnosti, ali će osnovcima od prvog do četvrtog razreda biti omogućen produžen boravak.

Štab za vanredne situacije u Smederevu odlučio je da od 6. do 10. februara nema nastave u smederevskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, saopštio je  pomoćnik gardonačelnika za obrazovanje, Dragan Stanić.

- Na telefonskoj sednici doneli smo ovakvu odluku, uvažavajući preporuku Ministarstva prosvete i konsultujući Štab zimske službe u gradu, ali i Hidrometeorološki zavod Srbije, koji najavljuje obilne padavine i niske temperature, precizirao je Stanić.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Ratko Stevanović, izjavio je danas da je doneta odluka da od sutra bude prekinuta nastava u osnovnim i srednjim školama.

U Kruševcu je danas nadležni štab jednoglasno doneo odluku da se u gradu ne proglasi vanredna situacija, dok osnovne i srednje škole neće raditi.

Gradsko veće Užica donelo je danas odluku se od 6. do 11. februara obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada, zbog otežanih vremenskih uslova, niskih temperature i bezbednosti đaka u takvim uslovima.

Na teritoriji Valjeva nije uvedena vanredna situacija, ali je Štab za vanredne situacije danas odlučio da sve osnovne i srednje škole na teritoriji tog grada od sutra neće raditi.

U podrinjskim opštinama Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, štabovi za vanredne situacije su doneli odluku da od sutra do petka, 10. februara, ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama.

Načelnik školske uprave Ministarstva prosvete na Kosovu i Metohiji Predrag Stojčetović izjavio je danas da zbog nevremena do 10. februara neće biti nastave u svim srednjim i osnovnim školama u pokrajini.

Štab za vanredne situacije opštine Prijepolje doneo je danas odluku o obustavi nastave u osnovnim i srednjim školama do ponedeljka, 13. februara. Neće biti ni predškolske nastave a na prinudni odmor će i dečije ustanove u ovom gradu.

U svih 46 osnovnih i 19 srednjih škola u Kragujevcu i opštinama u šumadijskom okrugu prihvaćena je preporuka ministra prosvete i od sutra do petka škole neće raditi.

Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru odlučio je da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama. Takođe, obustavljena je i predškolska nastava, osim u vrtićima koji će nastaviti da rade i organizuju nastavu za predškolce.

Gradski štab u Čačku doneo je danas odluku da osnovne i srednje škole prekinu sa nastavom od 6. do 10. februara, rekao je načelnik Školske uprave u tom gradu Danilo Beodranski.

Ipak, najviše razloga za radovanje imaće đaci u dragačevskoj opštini. Na području Dragačeva, zbog snežnog nevremena, neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama do 20. februara, odlučeno je danas na sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Loznica: Nema potrebe za prekidanjem nastave

Za sada, jedini koji neće imati produženi zimski rasput su mladi meštani Loznice. Član Gradskog veća zadužen za školstvo Ljubinko Ðokić najavio je da će sve škole u Loznici naredne nedelje normalno raditi.

- Sve škole se greju, putevi su prohodni i roditelji sutra bez brige mogu poslati svoju decu u školu, rekao je Ðokić.

Prema njegovim rečima, sve će biti spremno za održavanje nastave u 14 lozničnik osnovnih i četiri srednje škole zahvaljujući zalaganju nadležnih za zimsko održavanje.

Prema prognozi Hidrometeoroloskog zavoda, "ledeni dani" u Srbiji će trajati do 12. februara.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bill

    1. mart 2012 | 09:58

    Strasno kakav nazpofesioneliram. Ja idem kod zubara Mitica, takodje u Nisu, i mogu i Vama da ga preporucim, jer je stvarno strucan i profesionalan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA