STOP PAHOMIJU: Ministarstvo zabranilo seču šume

- Inspektorima je naloženo da postupe u skladu sa Zakonom o šumama, odnosno da za utvrđene nepravilnosti podnesu prijave nadležnim organima - poručuju iz Uprave za šume

  • 2

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrđeno je da su radovi na seči i obaranju stabala u gazdinskoj šumskoj jedinici "Kozjak", u zaštićenom predelu izuzetnih odlika Dolina Pčinje, zabranjeni zbog toga što je period važenja tzv. "posebne osnove gazdovanja šumama" (operativni planski dokument za gazdovanje šumom) za to područje istekao još 31. decembra 2011. godine.

To, praktično, znači da je beogradsko preduzeće "Fornet" d. o. o., koje gazduje šumom preko ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa vlasnikom šume, Eparhijom vranjskom, posle 2011. sprovodilo bespravne seče na tom području. Direktorka tog preduzeća Jelena Marković sama je rekla da su iz "Fornet"-a pribegli tzv. "sanitarnim sečama" i u 2012, navodno po nalogu šumarskog inspektora, ali prema objašnjenju iz ministarstva, to su radili bez planskog dokumenta.

- Seča je zabranjena do dobijanja saglasnosti na novu "osnovu gazdovanja šumom". U toku je prikupljanje podataka za podnošenje prijave nadležnom organu i zbog seče bez prethodnog obeležavanja i evidantiranja stabala predviđenih za seču - kaže se u odgovoru ministarstva dobijenom preko portparolke Stanislave Nol.

Iz ministarstva kažu još i da je načelnik Šumarske i lovne inspekcije ministarstva, nakon predstavki i pritužbi na to kako šumama preko firme "Fornet" gazduje sopstvenik, Pravoslavna eparhija vranjska, 1. februara ove godine formirao posebnu komisiju sa zadatkom da sprovede detaljnu kontrolu na licu mesta, sačini zapisnik i dostavi izveštaj o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim merama.

- Komisija je obavila detaljnu kontrolu sopstvenika šume (Eparhije) i 'Forneta'. Inspektorima je naloženo da postupe u skladu sa Zakonom o šumama, odnosno da za utvrđene nepravilnosti podnesu prijave nadležnim organima - poručuju iz Uprave za šume resornog ministarstva.

Podsećanja radi, Udruženje "Zelena mreža Pčinjskog okruga" podnelo je nedavno krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Vranju za zloupotrebu službenog položaja protiv rukovodioca zaštićenog područja "Predeo izuzetnih odlika Dolina Pčinje" (staralac je Eparhija vranjska) Igora Aleksića i republičkog inspektora za šumarstvo za Pčinjski okrug Viktora Filipovskog jer nisu sprečili bespravnu seču šume na Kozjaku.

Prijava je u fazi "prikupljanja potrebnih obaveštenja". Inače, prema potvrdi Eparhijskog upravnog odbora, Eparhija vranjska prihoduje 51 odsto godišnjih prihoda koje od gazdovanja manastirskom šumom na Kozjaku ostvari firma "Fornet".

(K. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA