GRAČANICA: Ljudi u životnoj opasnosti jer lekova nema

Zaposleni u Domu zdravlja u Gračanici održali su protestni skup jer su zdravstvene ustanove ostale bez lekova

  • 1

Zaposleni u Domu zdravlja u Gračanici održali su protestni skup jer su zdravstvene ustanove ostale bez lekova. Lekari kažu da ne mogu biti odgovorni ako neko umre.

Direktorka Doma zdravlja Gračanica Rada Trajković kaže za B92 da Agencija za lekove Kosova bez ikakvog pravnog osnova onemogućava dopremanje lekova i na taj način direktno ugrožava zdravlje bolesnih ljudi. Lekari su o tome već obavestili Kfor i Euleks, ali i Ministarstvo zdravlja Kosova.

Trajkovićeva kaže da je, iako su od ministra dobili uveravanja da će lekovi stići, jer za to ne postoje nikakve pravne niti tehničke prepreke, situacija i dalje ista − lekova nema.

- Naša apoteka je potpuno prazna, pogotovo nema lekova koji su najpotrebniji. Pre svega imamo probleme sa snabdevanjem pacijenata koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti, psihoze i psihosomatskih obolenja. Ostali su bez lekova i dijabetičari i mala deca, za koje nemamo lekove za inhalaciju, kao ni za astmatičare, niti za druga opstruktivna obolenja. Mi lekari sada ne možemo da prihvatimo odgovornost za eventualnu smrt nekog pacjenta - istakla je ona.

Na protestu je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, a nošeni su transparenti sa zahtevom za redovnim snadbevanjem lekovima. Zbog protesta je bio zaustavljen saobraćaj u jednoj traci, a policija je obezbeđivala skup.

Takođe, pored nestašice lekova zdravstvena zaštita Srba južno od Ibra dodatno je ugrožena i zbog višenedeljnog štrajka radnika Kliničkog centra u Gračanici. Lekari ove ustanove osam meseci nisu primili plate zbog nesuglasica sa Republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje.

(M. B. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    7. mart 2013 | 02:39

    Možda im Vučić donese iz Londona. Pa to što oni potroše na zajebancije po svetu za jedan mesec to je dovoljno da kupe lekove ovim ljudima za pola godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA