OGROMNA POVORKA: Hiljade ljudi odaje počast Čavezu u Karakasu (FOTO)

Straža u crvenoj uniformi bila je na čelu procesije, držeći mačeve, dok su venecuelanski potpredsednik Nikolas Maduro i drugi zvaničnici marširali ka Vojnoj akademiji, gde će Čavezovo telo biti izloženo do petka, kada će biti održana sahrana

  • 1

Kovčeg sa telom preminulog lidera Venecuele Uga Čaveza prebačen je iz vojne bolnice, gde je preminuo, na ulice Karakasa kako bi mu narod odao počast.

Na hiljade Venecuelanaca koji su izašli na ulice Karakasa, mnogi obučeni u crveno, mahali su zastavama i plakali dok je povorka išla za kovčegom kroz prestonicu.

Zvaničnici Venecuele pridružili su se ceremoniji i pogrebnoj povorci za kovčegom, prekrivenim zastavom i ukrašenim cvećem, dok je orkestar svirao nacionalnu himnu. Zatim je sveštenik čitao molitvu.

Straža u crvenoj uniformi bila je na čelu procesije, držeći mačeve, dok su venecuelanski potpredsednik Nikolas Maduro i drugi zvaničnici marširali ka Vojnoj akademiji, gde će Čavezovo telo biti izloženo do petka, kada će biti održana sahrana. Mesto sahrane još nije saopšteno.

Čavez je preminuo u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu posle dvogodišnje borbe sa rakom. Na čelu Venecuele bio je 14 godina i bio je prvi u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u poslednjoj deceniji.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je minutom ćutanja počeo sastanak i tako odao počast preminulom venecuelanskom predsedniku. Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, koji predsedava Savetom bezbednosti u martu, izrazio je najdublje saučešće "narodu Venecuele zbog jučerašnje Čavezove smrti". Čurkin je naveo da je gest ovog tela svetske organizacija bio izraz "poštovanja u znak sećanja" na venecuelanskog lidera.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti preminulog venecuelanskog predsednika.

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić najavio je komemoraciju za Čaveza za sledeću sredu.

 

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenco

    6. mart 2013 | 19:00

    Poslednji pozdrav velikom coveku i borcu jer lako je pobediti dobro ali najteze je pobediti zlo a on je upravo to uspeo. Nek ti je vecna slava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA