SAVREMENI TOPALOVIĆI: Kako pogrebna mafija vara ljude u Beogradu! (FOTO)

"Od 'divljaka' ne možemo da radimo. Sve su preuzeli zahvaljujući poznanstvima s nadležnima u bolnicama. Prevoze pokojnike i u hladnjačama za meso", ističu u Udruženju pogrebnih preduzetnika

  • 17

Na teritoriji Beograda hara "pogrebna mafija" i niko joj ne može ništa! Ovo tvrde u Udruženju preduzetnika u oblasti pogrebnih usluga. Kako kažu, pored 30 registrovanih preduzetnika koji se bave ovom delatnošću, čak 150 prevoznika pokojnike prevozi nelegalno, odnosno bez ikakve propratne dokumantacije.

- U zvanično registrovanom Udruženju preduzetnika pogrebnih usluga ima 30 registrovanih članova, koji uredno plaćaju sve poreze i doprinose državi. Međutim, od 'divljaka' ne možemo da radimo. Sve su preuzeli zahvaljujući ličnim poznanstvima i političkim ili drugim vezama s nadležnima u bolnicama. Niti kome plaćaju, niti koga pitaju, već samo zarađuju. Preminule osobe prevozi ko stigne i s čime stigne. Tu su prerađeni automobili i mini-autobusi, a neretko se za transport leševa koriste i hladnjače za životinjsko meso. Strašno! Što je najgore, niko im ništa ne može i sve ih je više - ističu u ovom udruženju.

Zbog takve situacije članovi ove organizacije su podneli više prijava nadležnim inspekcijama kako bi se regulisala situacija i neprijavljeni prevoznici udaljili iz saobraćaja.

- Za prevoz posmrtnih ostataka velika većina nije registrovana. Oni su zvanično zavedeni kao trgovinske radnje i privatna preduzeća, pa vas molimo da nešto učinite po tom pitanju i omogućite nam da normalno radimo svoj posao. Onemogućite divlje prevoznike da neadekvatnim vozilima preuzimaju posmrtne ostatke iz centralne kapele i dopremaju ih na gradska groblja - piše u jednoj od prijava.

Ovo udruženje se do sada obraćalo Ministarstvu unutrašnjih poslova, Komunalnoj inspekciji u Beogradu, Tržišnoj inspekciji, kao i drugim nadležnim institucijama. Međutim, odgovora i konkretnih akcija nije bilo.

U centralnoj kapeli u Deligradskoj ulici postoji knjiga za preuzimanje pokojnika i tu inspektori mogu da se uvere u naše tvrdnje da posmrtne ostatke preuzima ko i kako stigne. Neka neko konačno učini nešto po tom pitanju - apeluju iz Udruženja pogrebnih preduzetnika.

Inače, njihovi članovi su pored prijava nadležnim organima dostavili i galeriju fotografija nelegalnih prevoznika posmrtnih ostataka. Uprkos svemu, do danas niko nije uradio ništa, tako da se nelegalni transport pokojnika i dalje odvija neometano.

Ostaje da se vidi šta je potrebno da se tako nešto zaustavi i da gradski i republički organi počnu da rade svoj posao, jer se na ovaj način, prema proceni udruženja, republički budžet ošteti za najmanje nekoliko miliona dinara.

Pogledajte galeriju s fotografijama koje govore o uslovima u kojima se transportuju pokojnici u Beogradu:

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvonko Lazarevic

    19. mart 2013 | 16:08

    Pa koga oni tu varaju, narod se bori da zaradi za leba svim sredstvima, tačka. Ja nisam čuo da su nekog prevarili i odvezli pokojnika u Vranje ili Čačak umesto u Zemun... a to što neplaćaju porez to je problem države koja ne radi svoj posao, ali su i kako čujem jeftiniji a vi Bogami nevolite konkurenciju, tako taksisti non stop kukaju na nekog sve im neko kriv, ... Šta mene briga šta vi možete i kakve uslove nudite u ceni od 15000. ako će mi komšija u ‚‚poliju", prevesti pokojnog dedu ili babu za 3.000. Oćete rećida im dajete i veštačko disanje usput za svaki slučaj... Ili im čitate molitvu !!???

  • Fajront

    19. mart 2013 | 16:38

    Pa da vi ne derete kozu sa ledja, ne bi bilo ni divljacima zanimljivo da se bave tim prevozom. Naplacujte vi po ljudskom, humanom cenovniku, i nece biti ni mesta divljim prevoznicima. Ali ne, gladne vam guzice da zaradjujete na tudjoj nesreci.

  • Siniša

    19. mart 2013 | 16:31

    Ovde se Zvonko radi o tome da ispada budala ko plaća državi poreze i doprinose, jer tebi i sličnima odgovara da bude jeftinije, a posle tražite od države da rešava probleme kad do njih dodje. A država može da funkcioniše samo ako se plaćaju porezi. Ako ćemo svi da radimo na divlje onda nemoj posle od države nešto da tražiš. A onda ni ostali ne treba da plaćaju poreze pa nek bude anarhija... Ko kome šta otme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA