SMENE ZBOG MLEKA: Dva direktora razrešena dužnosti

Jan Boćanski i Ivan Soč, direktori Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja, smenjeni su sa tih funkcija, a ministar poljoprivrede i dalje tvrdi da je afera "mleko" nameštena

  • 3

Vlada Srbije razrešila je dužnosti direktore Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja, Jana Boćanskog i Ivana Soča, posle objavljivanja rezultata analize iz Holandije. Ipak, ministar poljoprivrede Goran Knežević ponavlja da je mleko bezbedno, "a da je afera nameštena".

Dugoočekivani rezultati holandske laboratorije potvrdili su da dve trećine uzoraka mleka sadrže više aflatoksina nego što je prihvatljivo za Evropu, a dva uzorka i više nego što je u Srbiji trenutno dozvoljeno. Ministar poljopirvrede Goran Knežević rekao je da se ne može na osnovu jednog dobijenog rezultata koji je na graničnim vrednostima donositi konačna ocena o ispravnosti mleka, uzbunjivati javnost i državi se nanositi ogromna ekonomska šteta.

- To rade samo politikanti i to je sada čitavoj Srbiji jasno - istakao je Knežević.

Sanja Čelebićanin iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede kaže da je zakonom propisano da se mleko može uništiti jedino na način da se prtvori u prah.

- Ovog momenta se u Zaječaru prima samo mleko koje je proglašeno neispravnim za ljudsku upotrebu da bi se pretvorilo u mleko u prahu, sušilo na linijama sušenja i nakon toga na neškodljiv način poništilo u pećima za spaljivanje - objašnjava Čelebićanin.

(M. S. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dutch

    7. mart 2013 | 23:14

    Knezevic je kao pripadnik masonske loze nedodirljiv.

  • Bojan

    8. mart 2013 | 07:07

    A Knežević?

  • Nikola

    8. mart 2013 | 01:54

    Aloooo bre Kneževiću sramoto ljudskog roda, da imas i malo obraza ti bi prvi trebao da podneseš ostavku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA