ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srbija na dnu evropske liste potencijalnih donora

- Ministarstvo i RFZO će raditi na razvoju transplantacije. Dok se pojedini transplantacioni programi ne razviju i kod nas treba osmisliti kako će naši pacijenti da odu u inostranstvo na lečenje - kaže ministarka zdravlja

  • 3

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da je Srbija, sa 80.000 osoba koje imaju donorsku karticu, na dnu evropske i svetske lestvice potencijalnih davalaca organa.

Ona je na okruglom stolu "Ima li leka transplantaciji u Srbiji" naglasila da će strateški cilj ministarstva zdravlja biti razvoj transplantacionih programa koji se do sada nisu radili u Srbiji kao što je srce, i unapređenje programa koji se već rade.

- Ministarstvo i RFZO će raditi na razvoju transplantacije. Dok se pojedini transplantacioni programi ne razviju i kod nas treba osmisliti kako će naši pacijenti da odu u inostranstvo na lečenje - naglasila je Dejanović.

Ona je rekla da postojeći zakon jeste smetnja za transplantaciju, posebno što se tiče transplantacije rožnjače, jer se ona može uzeti sa donora i kada je nastupila smrt.

- Možemo promeniti zakon u smislu da ako članovi porodice izričito ne zahtevaju da se ne uradi transplantacija, da zakonska odredba to podrazumeva. Mi smo u pripremama da u konkretnom slučaju to tako rešimo - rekla je Dejanović.

Govoreći o mogućnosti odlaska pacijenata iz Srbije na transplantacije srca u inistranstvo, direktor RFZO Momčilo Babić je naglasio da su ograničena godišnja sredstva za lečenje pacijenata u inostranstvu i iznose svega dva miliona evra. Da bi se slali svi pacijenti na ransplantaciju drugima bi moralo da bude uskraćeno lečenje, napomenuo je on.

Rešenje je, smatra Babić, u razvoju transplantacionog programa srca kod nas i da će RFZO taj program finansijski podržati.

Prema rečima direktora Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljka Ristića ova ustanova je "na korak od transplantacije srca". On je rekao da će u KCS, pacijentu koji je imao infarkt srca biti ugrađena mehanička pumpa, kako bi se premostio period do transplantacije.

Ristić je ukazao da ne može nedostatak novca biti razlog što se pojedini transplantacioni programi ne razvijaju u Srbiji i da transplantacija srca košta 30.000 do 35.000 evra i da se toliko novca izdvaja i za program ugradnje pejsmejkera i kukova.

Načelnik Vojnomedicinske akademije prof. dr Marjan Novaković naglasio je da Srbiji treba jedinstvena lista potencijalnih primalaca organa i dodao da Ministarstvo zdravlja treba da odredi rok do kada te liste sve ustanove moraju da dostave.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    8. mart 2013 | 04:10

    Kako mislite, ministarko, "dok se transplantacija ne razvije"? Da li mislite da će se razviti sama od sebe? Razvoj transplantacije organa, a posebno srca nije pitanje prevashodno za hirurge, već pitanje za ministarstvo (organizacija službe, registri, dizanje svesti stanovništva, pozitivna kampanja...). Tu nema mesta "profesionalnim pacijentima" ni istrošenim kardiohirurzima koji pričaju već 5 godina jedno isto, a nisu u stanju da bilo šta pokrenu. Dosta je bilo obećanja, uradite nešto!

  • Dusan Rmus

    6. maj 2013 | 05:00

    DOBRO JE STO NISAM STUDIRAO MEDICINU, JER BI POSTAO CLAN TE NAUZASNIJE MAFIJE KOJA SA FARMACEUSKOM INDUSTRIJOM, TRUJE I KASAPI LJUDE. CULI STE ZA BILLA GEJTA PROJEKTE DEPOPULACIJE ZEMLJE, PA I MEDICINSKE I FARMACEUTSKE NAUKE SU SE UKLOPILI U TAJ PROGRAM.... DOK NIJE BILO TRANSPLANTACIJA I DR.DEBEJKIJA, SVET ZIVIO MIRNIJE ... DR.MENGELE BI BIO LJUBOMORAN NA USPEHE OVIH BOLESNIH MEDICINSKIH RADNIKA I FARMACIJE...UZAS NAD UZASIMA.OBOLEO SVE.. MOZDA CE SADA I POLITICKI SLJAM DONETI ZAKONE DA SE POSMRTNI OSTACI NE PREPUSTAJU PRIRODNOM RASPADANJU, NEGO CE KAO STO BIO SLUCA U JASENOVCU SLUZITI KANIBALCIMA KAO HRANA. ... ETO PRE NEKU VECE SLUSAH NE NEKOM RADIJU DA VE TRENIRAJU LJUDI DA BUDU NANIBALI, POD PROGRAMOM "PREZIVLJAVANJE UDESA I KANIBALIZAM.". kADA SAM STIGAO U KANADA BILO JE RECIKAKO JE JEDNA MEDICINSKA SESTRA POSLUZILA KAO HRANA U NEKOJ AVIO NESRECI...NEGDE NA SEVERU I POVEROVALI PREZIVELIMA DA JE BILA MRTVA, KAKO SU TI KANIBALCI REPORTIRALI...GOSPODJA DEJANOVIC , MOGLA BI DA ODGOVARA I ZA MNOGO CEGA DRUGOG, NO VREME CE POKAZATI..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA