HOLANDSKA LABORATORIJA: Srpski uzorci mleka su alarmantni!

- Uzorke čije vrednosti prelaze limit propisan u EU nazivamo 'alarmantnim', iako je u Srbiji limit 0,5 mikrograma - kaže Robert van Gorkom, direktor jedine referentne laboratorije EU

  • 3

Robert van Gorkom, direktor holandske laboratorije RIKILT Wageningen, u kojoj je rađena superanaliza mleka, izjavio je da se, prema njihovom protokolu, svi uzorci u kojima nivo aflatoksina prelazi limite propisane u EU kvalifikuju kao "alarmantni", što je slučaj i sa uzorcima iz Srbije.

Jedina referentna laboratorija Evropske unije ustanovila je da, od 48 ispitanih uzoraka, 33 prelaze granicu evropskog standarda od 0,05 mikrograma aflatoksina M1 po litru mleka.

U pismu holandske laboratorije dostavljena je tabela nivoa aflatoksina u uzorcima, koji su dati pod šiframa. Najniži zabeleženi nivo aflatoksina u mleku iz Srbije iznosi 0,014 mikrograma, dok je u dva uzorka naveden sadržaj te materije iznad 0,5 mikrograma (0,527 i 0,647).

- Reč 'alarmantan' nije upotrebljena specijalno za uzorke iz Srbije. Naša laboratorija sastavlja izveštaje o rezultatima analize uzoraka čija vrednost prelazi limit prema određenom protokolu. U načelu, uzorke čije vrednosti prelaze limit nazivamo 'alarmantnim'. Kada naši klijenti traže da izvršimo merenja, oni znaju da moramo da poštujemo taj protokol, iako je u Srbiji limit 0,5 mikrograma, a ne 0,05 kao u EU - rekao je Van Gorkom.

Prema njegovim rečima, da je mleko iz Holandije, ono se ne bi puštalo u prodaju, a ukoliko se već nalazi u prodavnicama, mleko bi bilo povučeno.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. mart 2013 | 13:49

    Ko ovde laze??? Na vestima kako je mleko uredu a vi da je alarmantno i budi pametan sada

  • Nikola

    8. mart 2013 | 12:59

    U Srbiji ništa novo...

  • rade

    9. mart 2013 | 22:35

    Nebi bilo pusteno u prodaju u Holandiju nego izvezeno nama kao sve ostalo , recimo kukuruz zarazen gljivicama pa je tako sad nase mlijeko alaramantno lose !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA