ILIĆ: Besplatan upis nelegalnih objekata

Skupština Srbije trebalo bi da započne raspravu o predlogu zakona kojim je predviđen besplatan upis u katastar više od 1,3 miliona nelegalno sagrađenih objekata do kraja 2014.

  • 1

Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je da je cilj novog predloga Zakona o katastarskoj legalizaciji da čitava Srbija bude pokrivena objektima koji će biti upisani u katastar nepokretnosti.

Ilić je rekao da je bilo primedbi na predlog zakona koje su bile delimično opravdane, a koje su se odnosile na pitanje imovine ispod objekata, gde nije pravno rešeno ko je vlasnik.

- Kroz amandman uspeli smo to da dogovorimo - rekao je Ilić, gostujući u jutarnjem programu TV "Pink".

Skupština Srbije trebalo bi da započne raspravu o predlogu zakona koji će omogućiti besplatan upis u katastar više od 1,3 miliona nelegalno sagrađenih objekata do kraja 2014. godine.

- Sada ulazimo u jedinstven katastar Evrope i na satelitu. Ugovor smo potpisali, pa je katastar Srbije sastavni deo čitavog katastra Evrope - rekao je Ilić.

Ministar građevine je rekao da postoje čitava naselja kao što su Kaluđerica, Ovča Borča i delovi grada, na primer, u Čačku, gde 25.000 objekata nije upisano u katastar nepokretnosti.

On je najavio da će biti upisani svi objekti u Srbiji, a kod onih gde nije rešeno pitanje imovine, biće uknjiženi, uz klauzulu da pitanje imovine nije rešeno, a kada se ono reši, biće i zvanično upisani.

Ilić je izjavio da će u žalbenom roku moći da se uloži primedba da pitanje imovine nije razrešeno.

On je napomenuo da se radovi vezani za auto-put Koridor 11 odvijaju punom parom i da bi ovih dana trebalo da bude potpisan i glavni ugovor sa kineskom stranom za dve deonice do Beograda.

Ilić je izjavio da se sve obavlja prema planu i programu, da se deonica "od Ljiga prema Čačku radi izvanredno, ulazi u opštinu Čačak, dolazi do kraja godine i do Preljine".

- Za 38 meseci ćemo završiti auto-put - najavio je Ilić.

On je dodao i da su završene studije opravdanosti i izvodljivosti za kargo-centar u Lađevcima, da su urađeni idejni projekti i da će to biti najveće državno skladište u zemlji, što će rešiti mnoge probleme.

Podsetivši na stambenu izgradnju u naseljima "Stepa Stepanović" i "Braća Ribar", Ilić je rekao da se sada radi i na izgradnji 1.000 stanova za socijalno najugroženije građane.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA