Nišlija čuva ćilime stare i po 150 godina

Vladimir Stanimirović iz ljubavi skuplja pirotske ćilime, iako je poreklom Nišlija. Omiljeni u kolekciji mu je "Devojka s krunom", star 150 godina

  • 0

Nišlija Vladimir Stanimirović pasionirani je kolekcionar pirotskih ćilima i u svojoj kolekciji koja "broji" stotinak ćilima ima i primerke koji su stariji od jednog veka.

Stanimirović se sakupljanjem pirotskih ćilima bavi već nekoliko decenija, a najdraži primerak u kolekciji mu je ćilim "Devojka s krunom", koji je, po njegovoj proceni, star oko 150 godina.

- Pirotski ćilimi zaista poseduju određenu magiju i neverovatnu lepotu. Verovali ili ne, s pirotskim krajem nemam baš nikakve veze, osim ogromne ljubavi i poštovanja prema pirotskom ćilimu. Za ovaj kraj me vezuje i to što su mi, igrom slučaja, omiljeni pesnici, vajari, slikari svi redom iz Pirota. To mi je neobjašnjivo, a ljudima u šali često kažem da mora da nas povezuju neke podzemne vode, jer drugog objašnjenja nema - kaže Stanimirović.

Mali deo njegove kolekcije sinoć je prezentovan i na izložbi koju Udruženje za zaštitu starih i umetničkih zanata "Grlica" iz Pirota tradicionalno u galeriji "Čedomir Krstić" organizuje uoči 8. marta.

- Ovde sam prezentovao probrani deo kolekcije - kaže Stanimirović za Telegraf.rs.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA