Amerika prvi put šalje aktivnu trupu na Kosovo

Američka 525. borbeno-izviđačka brigada na Kosovo je prekomandovana iz Avganistana. Na Kosovo će biti upućen štab brigade i jedinica 38. konjičkog puka, odnosno nekoliko stotina vojnika

  • 2

Amerikanci prvi put posle deset godina šalju na Kosovo aktivnu vojnu jedinicu, dok su se od 2003. godine u sastavu Kfora nalazili američki rezervisti i pripadnici Nacionalne garde.

Na proleće, 525. borbeno-izviđačka brigada iz Fort Brega u Severnoj Karolini zameniće vojnike iz Nacionalne garde Južne Karoline u sastavu Kfora.

Vojnici iz Južne Karoline su na Kosovu od septembra 2012. godine. Prema zvaničnom rasporedu, misija ima traje devet meseci, tako da se nova, 17. po redu rotacija američkih snaga u okviru Kfora može očekivati krajem maja ili početkom juna.

Kako navode američki mediji i vojska, na Kosovo će biti upućen štab brigade i jedinica 38. konjičkog (oklopnog) puka, odnosno nekoliko stotina vojnika.

Sa njima će zajedno delovati i jedinica vazduhplovaca iz Nacionalne garde države Juta, kao i medicinski tim.

Ova američka vojna jedinica je po specijalnosti vojno-obaveštajna i dva bataljona sa obaveštajcima se već nalaze u Avganistanu. Na amblemu jedinice nalazi i oznaka"vazdušnodesantni", što znači da su vojnici prošli i padobransku obuku.

Američka 525. brigada biće ujedno i komanda borbene grupe Istok međunarodnih sanga na Kosovu. Vojnici koji dolaze na Kosovo prvo su počeli da se pripremaju za odlazak u Avganistan, a onda im je zadatak promenjen.

U junu 1999. godine, Amerikanci su na Kosovo poslali najelitnije snage, uključujući marince i vazduhoplovno-desantne jedinice, ali su te snage s vremenom zamenili pripadnici Nacionalne garde.

Odlazeći komandant ove jedinice, pukovnik Ksavijer Branson, rekao je za lokalni list "Fej obzerver" da će promena zadatka s odlaska u Avganistan na Kosovo umnogome uticati na način razmišljanja vojnika i pripremu za misiju, jer ih sada ne očekuje česta oružana borba kao što se očekuje u Avganistanu, već mirna sredina gde su borbena dejstva nezamisliva.

- Nadam se da će moji vojnici u saradnji sa lokalnim vlastima pomoći da se poboljša sloboda kretanja između etničkih enklava na Kosovu. Nadam se da ćemo omogućiti da situacija bude sigurna i bezbedna, i da ljudi da mogu slobodno da idu tamo kuda hoće - rekao je Branson.

Kako se najavljuje, Amerikanci će svoje zadatke izvršavati u saradnji sa vojnicima iz Jermenije, Maroka, Nemačke, Poljske, Turske i Ukrajine.

(M. B. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    8. mart 2013 | 20:20

    I ja to mislim. Pokusace da na silu otmu sever KIM. Bice sigurno gubitaka sa nase strane, ali im sigurno necemo ostati duzni. SLOBODA ILI SMRT.

  • Ivica

    8. mart 2013 | 19:00

    Znaci bice rata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA