UŽASNO: Roditelji žensku decu tuku, siluju i udaju za starije muškarce zbog novca

U svetu svake godine oko 39.000 maloletnih devojaka bude naterano da se uda za znatno starije muškarce, a jedna 17-godišnjakinja prebijena je na smrt, jer je odbila da se uda za čoveka koji je mogao da joj bude deda

  • 0

U svetu svake godine oko 39.000 maloletnih devojaka bude naterano da se uda za znatno starije muškarce. Njih prodaju kao stoku da bi njihove porodice mogle bolje da žive.

Jedna 17-godišnja devojka u Južnom Sudanu je prebijena na smrt, jer je odbila da se uda za čoveka koji je mogao da joj bude deda, dok je drugoj porodica namestila da bude silovana kako bi je udali za starijeg muškarca.

Prema podacima Fonda Ujedinjenih nacija za populaciju, u 42 zemlje širom sveta je više od trećine svih devojaka mlađih od 18 godina već udato.

Najveći broj takvih slučajeva je u najsiromašnijim zemljama, pri čemu je zapadnoaftička zemlja Niger na čelu te liste, jer se 75 odsto njenih devojčica udaje pre nego što napuni 18 godina. U Bangladešu je taj pokazatelj 66 odsto, a u Centralnoafričkoj Republici i Čadu 68 procenata.

Najviše dečjih brakova je u južnoj Aziji i u seoskim područjima podsaharske Afrike, pokazuju podaci UN.

Kad je reč o apsolutnim brojkama, Indija zbog svoje velike populacije ima najveći broj dečjih brakova koji učestvuju sa 47 odsto u ukupnom broju brakova.

Vladina statistika Južnog Sudana govori da je u toj zemlji polovina devojčica, starih od 15 do 19 godina, u braku, pri čemu neke mlade imaju svega 12 godina, prenela je agencija AP.

Jedan od razloga za dečje brakove je i izuzetno malo prisustvo devojčica u školama, jer u tim siromašnim zemljama ženska deca učestvuju sa svega 39 odsto u osnovnom obrazovanju i sa 30 odsto u srednjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA