KONAČNO: Spremna strategija protiv korupcije

Procene "Transparentnosti Srbije" su da naša zemlja u koruptivnim vodama gubi trećinu bruto društvenog proizvoda. Reč je o milijardama evra, od čega najviše nestane u oblasti javnih nabavki - oko 800 miliona godišnje, i u zdravstvu - oko pola milijarde evra

  • 1

Završena je Nacionalna strategija borbe protiv korupcije. Smanjiće se ovlašćenja, više će se kontrolisati imovina funkcionera i sukob interesa, pišu "Novosti".

Nova petogodišnja Nacionalna strategija borbe protiv korupcije, koja se čeka pune dve i po godine, konačno je završena. Time će, praktično, otpočeti javna rasprava o dokumentu koji je EU ocenila kao jedan od ključnih uslova za naše pristupanje Evropi.

Nakon toga, Strategija ide pred Vladu, a odmah zatim i u parlament, koji bi trebalo da je usvoji tokom prolećnog zasedanja. Važno je da parlament usvoji dokument pre datuma za otpočinjanje pregovora, jer oni počinju otvaranjem poglavlja 23 i 24. U pitanju su pravosuđe i bezbednost, a u okviru njih tema broj jedan je upravo borba protiv korupcije.

Strategija predviđa i uspostavljanje efikasne saradnje i razmene informacija između policije, tužilaštva, sudova, regulatornih i nadzornih tela i ostalih segmenata društva koji se bore protiv ove pošasti.

Za svaku pojedinačnu oblast − zdravstvo, pravosuđe, policiju, javne nabavke, školstvo − navedeni su najveći rizici od korupcije, ciljevi kako ona može da se smanji i svede na kontrolisani minimum.

Procene "Transparentnosti Srbije" su da naša zemlja u koruptivnim vodama gubi trećinu bruto društvenog proizvoda. Reč je o milijardama evra, od čega najviše nestane u oblasti javnih nabavki − oko 800 miliona godišnje, i u zdravstvu − oko pola milijarde evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA