BRUKA: Nostrifikacija diploma čeka se do 10 godina!

- Na nostrifikaciju diplome stečene u inostranstvu čeka se i do 10 godina, a novi zakon omogućiće da priznavanje tih diploma bude brže i jeftinije - kažu iz Ministarstva prosvete

  • 12

Srbija će iduće godine dobiti novi zakon o visokom obrazovanju, koji će, između ostalog, omogućiti i da proces priznavanja diploma stečenih u inostranstvu bude brži, jednostavniji i jeftiniji, najavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Prema pisanju beogradskog lista “Politika“, na javnom slušanju na temu nostrifikacije diploma, koje je organizovao Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, čulo se i da se iz godine u godinu smanjuje broj povratnika, jer je proces priznavanja dokumenata dugačak, mučan i skup.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić je rekao da će se u narednom periodu stvoriti pravni okvir koji će napraviti razliku između nostrifikacije diploma za potrebe nastavka školovanja i radi stupanja u radni odnos, a biće definisano i koja institucija to treba da radi.

Miljenko Dereta, poslanik LDP-a, misli da je ovde u pitanju sistem samoodbrane, jer donosioci odluka odlučuju da li će omogućiti pristup svojim radnim mestima mladima koji donose nove ideje, a Sonja Liht je rekla da je nedopustivo za Srbiju da se mladi, koji se vrate sa prestižnih univerziteta, zapošljavaju kao da imaju srednjoškolsku diplomu.

Jedna od njih je i Jovana Ružičić, koja je po povratku iz Amerike osnovala grupu “Povratnici”, koja ima 700, uglavnom magistara i doktora nauka.

- Na osnovu iskustva naših članova, povratnici se dele na tri grupe: oni koji su pokušali da nostrifikuju dokumenta i posle mnogo vremena i stresa odustali, one koji su to uradili za 1.500 evra na privatnom fakultetu i oni koji su sve završili preko veze, bez stresa i veoma brzo - rekla je Ružičićeva, koja je u svojoj porodici četvrta generacija visokoobrazovanih u inostranstvu.

Podacima Srpskog siti kluba i “Povratnika” suprotstavio se prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović, koji je rekao da je od 2009. godine do danas podneto 922 zahteva za priznavanje strane školske isprave radi zapošljavanja i da je odbijeno samo 11.

- Veći procenat je odbijenih kod zahteva za priznavanje diploma radi nastavka školovanja, jer tu imamo dosta studenata iz arapskih zemalja. Međutim, statistika govori da se najveći broj zahteva reši u roku od četiri do šest meseci, a imamo i šest odsto onih čiji se problem reši za manje od dva meseca - istakao je Popović.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djo Mla

    9. mart 2013 | 07:24

    @ Brana,možeš samo da mrziš sve nas što smo preko završili fax...2 god. mi je trebalo da nostrifikujem diplomu na ekonomiji...mučan proces I da nisam pretio dekanu da ću mu polomiti I ruke I noge pošto je tražio 2000e ništ a ne bi uradio... Parola snadji se...Divna je država naša :-)

  • Brana

    9. mart 2013 | 01:17

    Naravno da treba vremena za nostrifikaciju.to sto su ti pametnici zavrsili tamo isto je sto i karic univerzitet,union pa megatrend.ajde da vidim ko je pao i ponavjao na oksfordu kembridju kad platis 100 000 ili300 000 godinu.da vidim ko ce im se vise upisati.ne masite mi tim americkim megatrend diplomama nego da vas vidim da ovde zavrsitdm drzavni ozbiljan fakultet.sto odoste tamo kad je tako tesko i znacajno.sto ne studiraste ovde na lakoó univerzitetu pa jos da ih zalimo zbog zaboga nostrifikacije.nego sta nego 10 godina taman im toliko treba da usklade nivo znanja sa nasim diplomcima.to tamo sto su zavrsili je ponavljam tezina i nivo megatrenda.

  • believe

    9. mart 2013 | 04:37

    Ja sam moju stečenu u Srbiji(državni fakultet) nostrifikovao u SAD za tri nedelje. A što se tiče stranih fakulteta nije tačno da je loš kvalitet nastave. Mislim da bi nostrifikacija kod nas definitivno trebala da bude kraća.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA