Srbi u pratnji policije posetili groblje

U južnom delu Mitrovice, na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada, na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika

  • 6

Nekoliko stotina Srba je danas, na Zadušniceu pratnji kosovske policije organizovano posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Iz severnog dela Kosovske Mitrovice Srbi su do groblja u južnom delu grada, na kojem je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika oskrnavljeno, stigli autobusima i privatnim automobilima u pratnji policije, a incidenata nije bilo.

Većina njih ističe da su Zadušnice jedina prilika kada, uz pratnju policije, bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

U južnom delu Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.

Protojerej-stafrofor Milija Arsović izjavio je novinarima da ne samo da su spomenici porušeni, već su i mermerne ploče počele da nestaju sa groblja.

- Danas smo videli ovde još jednu tugu, još jedan bol, još jednu muku, jer zaista oni ne znaju da stanu. Ne samo da su srušeni spomenici, već su i mermerne ploče počele da se nose sa ovoga svetoga mesta, jer ovo jeste sveto mesto, gde ima krst, a oni se trude da zatru trag krsta - rekao je Arsović.

Vernici su ogorčeni zbog oskrnavljenih i srušenih spomenika, i ističu da na albanskom groblju u severnom delu Mitrovice "ne fali ni slamka", dok je na ovom groblju sve srušeno i polomljeno.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slaveee

    9. mart 2013 | 12:24

    Gamad siptarska!!!

  • Srbin

    9. mart 2013 | 13:22

    Vratice im se sve...

  • dusko

    9. mart 2013 | 14:09

    Kako misli Dacic da postigne bilo kakvi dogovor sa Tacijem.Imali smo vojsku policiju na Kosovu pa nije ostalo 100.000 Srba.Severni deo ako se ne odvoji procice kao i samo Kosovo.Pogledajte kako se odnose prema svetinjama.Zar nije tuga.Evropa ce sve Siptare da istera nazad. Zato im i prave Kosova.Siptare treba odvojiti i nepustiti ni avionom da prelecu preko Srbije.Onda ce biti mir.Sto se tice Evropske Unije oni prave novu Austrougarsku i tu su granice.Rumune i Bugare voze kao ovce.Nemaju ni sengen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA