U tri godine otkaze dobilo četvrt miliona ljudi

Najveći pad je imala centralna Srbija, bez Beograda, gde je 15,7 odsto zaposlenih izgubilo radno mesto

  • 0

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji tokom tri godine smanjen za 255.315 ljudi, a u 45 opština pad je veći od petine.

Gledano po oblastima, najveći pad imala je centralna Srbija, bez Beograda, gde je 15,7 odsto zaposlenih izgubilo svoje radno mesto.

Među okruzima bilans je najgori u Nišavskom, ne računajući sam Niš, gde je otkaz sustigao više od trećine radnika - 35,2 odsto. Najmanji pad bio je u Jablaničkom okrugu, jer je u njemu zaposlenost danas samo za 5,4 odsto manja nego krajem 2008. godine.

Analiza po opštinama i gradovima Srbije otkriva da postoje mesta gde je tokom krize očuvano tek malo više od polovine radnih mesta. U Svrljigu, na primer, danas zvanično radi svega 2.014 građana, što je 56 odsto.

- Podaci pokazuju da je u devet od 159 opština pad zaposlenosti veći od 30 odsto. Nasuprot tome, u 15 opština zaposlenih je više nego u septembru 2008. godine - objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković.

Rekorder po novom upošljavanju je Rača. Sa 3.815 današnjih radnika broj onih koji primaju platu u ovom mestu skoro je dupliran.

Mala i srednja preduzeća najteže se nose sa krizom.

- Svako preduzeće je opterećeno sa oko 46 nameta i više nema gde da se štedi. Male firme ne mogu da opstanu i otpuštaju ljude ili zatvaraju posao. Naša istraživanja pokazuju da je na svakih 1.000 novootvorenih mesta kroz strane investicije, u sektoru malih i srednjih preduzeća ugašeno 9.500 radnih mesta - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA